Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen vill införa bankskatt

Den nya försvarsbudgeten kommer att finansieras med en ny bankskatt. – Finanssektorn kan orsaka stora kostnader på ekonomin, det vet vi historiskt. Då är det bra att man kan bidra mer till det gemensamma, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Exakt utformning av hur bankskatten ska se ut kommer regeringen återkomma till. Bankskatten finansierar de fem miljarderna som satsas på försvaret år 2022. Övriga finansieringar ska man återkomma till, men hälften kommer vara finansierat krona för krona och regeringen vill också att finansieringen ska ha en "schysst fördelningspolitisk profil".

– Det innebär att även de med lite högre inkomster får vara med och bidra, säger Andersson.

TT: Det finns alltså risk för skattehöjningar för höginkomstagare?

– Så ska man inte tolka det. Det finns många sätt att genomföra finansiering, säger Magdalena Andersson och tillägger att det lika väl kan handla om besparingar.

Överens med C och L

Centern och Liberalerna har tidigare varit skeptiska till förslaget, men Andersson säger att det hela har diskuterats mellan regeringen och de andra partierna som ingår i januariavtalet.

Hon talar också om behovet av fortsatta satsningar på välfärden, men vill inte säga om skattehöjningar kan vara att vänta.

– Detta var en finansiering vi kunde komma överens om, och eftersom S gick till val på en bankskatt tycker jag såklart att det känns väldigt bra.

Nordea valde i fjol att flytta sin verksamhet till Finland. Detta gör inte att banken slipper undan, säger Andersson.

– Men jag kan berätta att Nordea kommer vara med att betala den här skatten för den kommer vara oberoende av var huvudkontoret ligger.

Moderaterna kritiska

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson, är kritisk till regeringens förslag om finansiering.

– Att dessa fyra partiet väljer att möta en sämre ekonomi med höjd skatt och nedmonterad arbetslinje är helt aningslöst, säger hon.

– Svaret på alla Sveriges problem kan inte alltid vara höjda skatter. Om S, C, L och MP stryker friår och familjevecka behöver de inte höja skatten för att finansiera försvaret.

Miljarder till försvaret

Försvarsuppgörelsen mellan S, MP, C och L som försvarsminister Peter Hultqvist (S) presenterade på fredagen innebär att försvaret får fem miljarder kronor årligen från 2022 fram till 2025. Det motsvarar en budget för det militära försvaret på 84 miljarder 2025.

Pengarna ska användas till att rusta upp försvaret, framför allt när det gäller markstridskrafter. Antalet försvarsanställda ska öka, från dagens 60 000 personer till 90 000 inklusive hemvärn och civilanställda.

Johanna Cederblad/TT

Sofia Sundström/TT