Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionens nya beslut: IVA-personal ska kunna vaccineras tidigare

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Under de senaste veckorna har flera röster höjts om att personal inom intensivvården och annan pandemivård ska kunna vaccineras tidigt – nu har Västra Götalandsregionen fattat ett beslut om just det.

Tidigare i veckan gick Folkhälsomyndigheten ut med att de ser att det kan behövas lokala anpassningar i prioriteringsordningen för vaccinering.

– På grund av hög vårdbelastning och det pressade läget i delar av den regionala hälso- och sjukvården kan det nu behövas lokala anpassningar. Exempelvis kan regioner behöva tidigarelägga vaccinationer av personal på intensivvårdsavdelningen för att inte riskera att personalen insjuknar med störningar i vården som följd, skrev myndigheten på sin hemsida under tisdagen.

Samma dag konstaterade man också rekordhöga nivåer av inlagda covidpatienter på Regionens sjukhus.

Nu står det klart att Västra Götalandsregionen kommer att vaccinera vårdpersonal på exempelvis intensivvårdsavdelningen (IVA) av just den anledningen.

– På grund av det pressade läget i delar av den regionala hälso- och sjukvården behövs det nu lokala anpassningar där vaccinationserbjudandet tidigareläggs till personalgrupper inom exempelvis IVA, skriver Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

Enligt Regionens nya beslut är det förvaltningsdirektörerna på sjukhusen som gör denna prioritering.

I Västra Götaland pågår vaccineringen just nu på särskilda boenden för äldre för fullt, därefter följer personer i riskgrupp med kommunal vård och omsorg i hemmet, deras vuxna hushållskontakter samt kommunal vård- och omsorgspersonal.

Men nu har man alltså fattat beslutet att vaccin kommer att erbjudas både kommunal och regional vård- och omsorgspersonal parallellt.