Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagen röstade nej till Kristersson som statsminister

Riksdagen röstade på onsdagsmorgonen nej till moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister.

Som väntat röstade Riksdagen nej till Ulf Kristersson som statsminister. Avgörande var att både Centerpartiet och Liberalerna valde att trycka på nej-knappen.

– Dagens omröstning handlar inte om Ulf Kristersson som statsminister utan om att inte ge SD avgörande inflytande, sade C-ledaren Annie Lööf till TT inför omröstningen.

Jan Björklund sade till TT inför omröstningen att om den bara hade handlat om Ulf Kristersson som statsminister skulle L ha röstat ja.

– Jag erkänner att det är en tung dag att rösta mot en Allianskollega, sade Björklund.

Röstsiffrorna blev 195 mot 154 mot Moderatledaren som statsminister. Sverigedemokraterna valde att tryckte på grön knapp.

– Vi har ännu inte en regering på plats och det är ett kraftigt underbetyg till partier i den här församlingen som låst fast sig i orimliga positioner, sade SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Ulf Kristersson blir den förste statsministerkandidat som inte godkänts av riksdagen sedan enkammarriksdagen infördes 1971.

– Det här är nog den allvarligaste kris jag varit med om i Alliansen under alla de år jag varit med i politiken. Det är en unik händelse att Allianspartier röstar emot en borgerlig statsminister. Det är nog det största som hänt i borgerlig politik på 40 år, sa M-ledaren till TT efter omröstningen.