Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röda korset i Skövde får uppdrag för vård av flyktingar

Röda korset i Skövde kommer att fortsätta att ge vård till flyktingar med krigs-, tortyr- eller svåra flyktingupplevelser på uppdrag av regionen. Det är resultatet av en upphandling.

Svenska Röda Korset kommer att fortsätta att bedriva psykoterapeutiska behandlingsinsatser i Skövde för personer med flyktingbakgrund som har krigs-, tortyr- eller svåra flyktingupplevelser på östra hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag. Det är resultatet av en upphandling som nämnden genomfört. Det berättas i ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen.

Uppdraget till Röda Korset gäller psykoterapeutiska behandlingsinsatser och psykosocialt stöd till personer från 15 år med flyktingbakgrund och som har komplexa kris- och/eller traumareaktioner orsakade av krig, förföljelse, flykt eller tortyr. Syftet är att hjälpa patienten till en fungerande vardag och normaliserat liv. I uppdraget ingår också att ha ett familjeperspektiv för att bland annat motverka traumatisering hos närstående. Uppdraget gäller cirka 180-200 patienter per år, varav minst 60 nybesök, förklaras det i pressmeddelandet.

Nytt avtal

Östra hälso- och sjukvårdsnämnden har sedan många år haft en samverkansöverenskommelse med Svenska Röda Korset gällande behandlingscentrum i Skövde för behandling av flyktingar med psykisk ohälsa på grund av krigs-, flykt- eller tortyrerfarenheter. Överenskommelsen löper ut 2019-12-31 och kan inte förlängas.

I augusti 2018 beslutade östra hälso- och sjukvårdsnämnden därför att en upphandling skulle göra. Tilldelningsbeslut har nu fattats, vilket innebär att nytt avtal kommer att skrivas med Svenska Röda Korset om att fortsätta bedriva behandlingsverksamhet i Skövde.

Avtalet gäller i två år med start 1 januari 2020 och med möjlighet till förlängning upp till två år.