Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många nyanlända ska Skaraborgs kommuner ta emot nästa år

Under 2020 ska 1 235 nyanlända med uppehållstillstånd fördelas över kommunerna i Västra Götalands län. Så här ser det ut i Skaraborgs kommuner.

Totalt beräknas 24 000 nyanlända personer bosätta sig i Sveriges kommuner under nästa år – en minskning med 14 000 jämfört med 2019. Flertalet, 16 900 personer, beräknas ordna bosättningen på egen hand. Resterande 7 100 behöver hjälp med bosättningen av landets kommuner. Av de 7 100 som behöver hjälp ska 1 235 bosättas i kommunerna i Västra Götaland – en minskning med 276 personer jämfört med 2019. Det skriver Länsstyrelsen i Västra Götaland på sin hemsida.

Fördelningen till kommuner utgår från dessa kriterier:

√ Kommunens arbetsmarknadsförutsättningar

√ Befolkningsantalet

√ Tidigare mottagande

√ Antalet asylsökande som vistas i kommunerna

En relativt god arbetsmarknad ger en relativt hög andel av tilldelningen. En relativt stor befolkning ger också en relativt hög andel av tilldelningen. Ett lågt tidigare mottagande av nyanlända och asylsökande ger en relativt hög del av tilldelningen.