Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-politiker rasar mot Telia: ”De ska sjunga till oss svenskar”

Christina Milton, SD-politiker i Hjo kommun, skriver till Telia att hon hatar deras senaste tv-reklam eftersom "Sverige är till för svenskarna". – De sjunger ju i princip att alla i hela världen kan vara i Sverige och så är det ju inte. Jag tycker att de ska sjunga till oss svenskar, säger Christina Milton till Aftonbladet.

Du har säkert hört och sett Telias senaste tv-reklam där folkvisan "Tula hem och tula vall" framförs av artisterna Titiyo och Sarah Klang. Reklamen är en del av Telias marknadsföring "Välkommen till Folknätet."

I visan förekommer textraden "Landet tillhör oss alla", något som tycks ha retat upp Christina Milton (SD), ledamot i kommunfullmäktige i Hjo kommun.

På Telias Facebook-konto skriver hon (se bild): "Funderar på att byta telefonbolag för jag hatar verkligen denna reklam! Sverige är till för svenskarna precis som alla länder har sina egna medborgare, och sk folkvisan är hemsk och deprimerande".

Telia har svarat på kommentaren: "Vet du, om du resonerar och uttrycker dig på det här sättet är du välkommen att byta bolag. Din kommentar hör inte hemma i vårt forum, och vi ser gärna att du behåller liknande kommentarer för dig själv."

"Har inte pekat ut någon"

Efter att flera personer hade hört av sig och bland annat kallat henne för rasist valde Christina Milton att ta bort kommentaren. Hon säger till Aftonbladet att det är ett missförstånd.

– Det är inte vad jag skrivit överhuvudtaget, bara att visan borde syfta på vårt svenska folk och inte hela världen. Jag har inte pekat ut någon folkgrupp utan bara sagt att Sverige är svenskarnas, vilket är de med svenskt medborgarskap. Sedan när blev begreppet svenskar ett rasistiskt uttalande? säger Christina Milton, som står fast vid att hon nu kommer att byta mobiloperatör.

"Står för mångfald"

Roija Rafii, pressansvarig på Telia, säger att det ofta händer att de får tillrättavisa personer i sina kommentarsfält på sociala medier.

– Vi och "Välkommen till Folknätet" står för mångfald, integrering och ett demokratiskt klimat – inte minst online. Det är något vi förespråkar och omfamnar, vilket även inkluderas i vår kommunikation, säger hon.