Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD:s annons stoppad - följer inte regler

Sverigedemokraterna i Skövde ville annonsera ett valbudskap på Resecentrum i Skövde. Men annonsens stoppades med hänvisning till företagets riktlinjer. –Det är en offentlig miljö med mycket resenärer. Därför är det viktigt att reklamen följer våra riktlinjer, säger Cecilia Granath, pressansvarig hos Jernhusen.

Budskapet som partiet ville annonsera som en vepa på en vägg i Resecentrum handlar om man anser att alla dömda våldtäktsmän bosatta i Sverige med utländskt medborgarskap ska utvisas. Enligt statistiken som används i annonsen och som partiet själv tagit fram är det bara en av fem som utvisas.

När partiet kontaktade Jernhusen som äger fastigheten Resecentrum för att boka plats ville företaget först granska annonsen. Efter tre dagar fick partiet beskedet att annonsen strider mot Jernhusens riktlinjer.

Cecilia Granath säger att enligt företagets riktlinjer ska all reklam vara laglig hederlig och vederhäftig. Reglerna gäller alla, företag, organisationer och politiska partier.

–Utan att gå in på detaljer bedömer vi att SD har ett vilseledande budskap så som det presenterats, säger hon.

Nu är inte sista ordet sagt i den här frågan. Enligt Cecilia Granath har partiet kommit in med ett nytt omarbetat förslag som företaget ska titta på.

–Vi förbjuder inget parti att annonsera utan vi vill ha en dialog.

Jernhusens riktlinjer utgår från tryckfrihetslagen, yttrandefrihetslagen samt ICC, regler för marknadskommunikation.

– Ett resecentrum är en offentlig miljö med mycket resenärer. Därför är det viktigt att reklamen följer våra riktlinjer.