Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska ändå kanske vara lite tacksamma mot Nobia

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Det är mycket tragiskt för orten Tidaholm att den stora arbetsgivaren Nobia planerar att flytta tillverkningen till Jönköping.

Det kommer att påverkar kommunen på flera sätt. Först och främst de anställda med familjer men i steget efter även affärslivet och servicenäringarna.

Men om man lyfter blicken och ser saken från lite andra vinklar kan man tänka så här. Företagen i Sverige har det tufft på många olika sätt. Själv har jag mångårig erfarenhet från tillverkande företags ekonomiavdelningar. Många europeiska länder t ex Sverige måste karaktäriseras som högkostnadsländer. Kostnader för anställda och energi är hög. Den verkliga kostnaden för en anställd är ju inte bara lönen utan i praktiken lönen plus cirka 40 procent (arbetsgivaravgifter m m, så kallade social avgifter). I en globaliserad värld är Sverige i detta avseende missgynnat. Men våra länder är dock högt utvecklade med höga utbildnings- och tekniknivåer.

Med samma blick lyft skall vi som svenskar egentligen vara lite tacksamma mot Nobia. För tillverkningen skulle mycket väl ha kunnat hamna utomlands.

Ekonom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel