Hon ansvarar för avdelningen regionalt IT-brottscentrum i Väst och de är den första enheten av det här slaget i landet.

Är de nätrelaterade vanliga?

– Det här är frågor som vi bör lyfta både i media, i skolan och hela samhället. Eftersom IT-brotten av det här slaget rent statistiskt inte är separerade från exempelvis sexuellt ofredande på en konsert är det svårt att få fram exakta siffror, konstaterar Birgitta Dellenhed.

Relaterat till artikeln

Polisen menar att mörkertalet förmodligen är mycket stort.

– Många flickor och pojkar drabbas redan i 10-årsåldern och förstår långt senare att det som hände var fel. Mycket är skam och skuldbelagt och många skäms för att berätta för vuxna vad som hänt. Vi har också fall där barnen har blivit smickrade av att någon tycker att de är söta, menar Birgitta.

Utreds nationellt

Exakt hur arbetet ska gå till är ännu inte helt klarlagt, utan det utreds nationellt. Det är viktigt att polisen arbetar över våra gränser efter som de internetrelaterade brotten är både nationella och internationella. Därför är det viktigt med ett övergripande polisärt samarbete.

– Ofta saknas helhetsperspektivet i den här typen av utredningar. Men den här sortens brott behöver synliggöras och struktureras, fortsätter sektorchefen.

I dagsläget har man i Västsverige listat 13 personer som de anser behöver övervakas. Dömda som ska kontrolleras på ett klokt och lagligt sätt.

– Vi försöker arbeta brottsförebyggande på många olika sätt, förklarar Dellenhed.

Inte geografiskt

En gärningsman av det här slaget bryr sig inte om om offret bor i Kiruna, Malmö eller Skara.

- I dag har vi samarbete med sexuellt medicinskt center och vid förhören med den här kategorin brottslingar erbjuder vi alltid möjligheten till vård, även om våra förundersökningar går vidare som vanligt. Klokt nog väljer många den möjligheten, fortsätter Dellenhed.

Målet är att personer som är på fri fot inte ska eskalera den här typen av beteende.

– Ofta börjar det ganska oskyldigt, men så övergår det i värre brott och ibland rena hot.

Men nu ska alltså Skaraborg få en egen avdelning som sysslar med den här formen av övervakning. Dellenhed räknar med att all personal ska vara på plats under våren.