Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skaraborgsfall där DNA haft en nyckelroll

Det finns flera uppmärksammade fall som har lösts med hjälp av DNA. Här kommer ett axplock från tidningens rapportering om Skaraborgsutredningar.

SKARABORG

• Det var den 7 juni 2015 som den 17-åriga Skövdetjejen skulle ta mopeden från sommarjobbet på Kinnekulle, men hon kom aldrig hem. När Lisa Holm senare hittades mördad blev tragedin oerhört omskriven i media.

Nerijus Bilevicius, som senare dömdes för dådet och vars DNA bland annat fanns i form av blodfläckar på mer än tio ställen på Lisa Holms kläder, däribland knäppningen på insidan av hennes jeans. Det fanns också blodspår på ett rör i en lada mittemot caféet.

Läs om Åklagarens egen berättelse

• Sommaren 2018 försvann en man ifrån Moholm, där han senare hittades död. 44-åringen misshandlades svårt med ett svärd och sköts sedan av en av gärningsmännen i huvudet två gånger. Detta gjorde att mannen avled av sina skador. Sedan torkade de bort blodspåren och forslade bort kroppen.

Mördarens DNA hittades dock senare på vapnet.

Läs om Moholmsdådet

• Den 21 november slog polisen till mot 39-årings bostad i Skara. Han var misstänkt för vapenbrott och utredarna hittade också en pistol och ammunition. Men vid husrannsakan upptäckte också polisen stora mängder narkotika. Bland annat hittades en strumpa som innehöll kokain paketerat i 76 påsar. Ett DNA-test visade att mannen hanterat plagget och han dömdes senare till fängelse.

Läs om strumpan som blev hans fall

• I oktober hittades en kvinna död vid ett motionsspår i Ulricehamn. Polisen misstänkte att hon blev mördad. Då kallade polisen runt 200 män till förhör och DNA-topsning och gärningsmannens profil fanns bland dem.

Läs DNA-spår på fimp avslöjade mördaren

• Mellan den 6 och 7 juli 2016 slog de två männen till i socialtjänstens lokaler på Allégatan i Vara. De tog sig in genom att bryta upp ett fönster och stal sedan datorer, bilnycklar, videokameror mobiltelefoner och 30 000 kronor i kontanter.

Stöldgodset påträffades sedan i 44-åringens hem. Där hittade man också ett avsågat hagelgevär med ammunition, som tidigare hade stulit från en bostad på orten. Utredarna fann också 27 patroner till geväret.

Vid brottsplatsundersökningen hittade de en av de anställdas Festis, som en av förövarna druckit upp. Därmed säkrades också DNA-spår som kunnde knytas till en 38-åring, som senare dömdes.

Läs avslöjades av festis

• En man fälldes för två dubbelmord, varav ett i Hökensås. Mannen hade enligt åklagaren i samband med dubbelmordet i Hökensås använt sig av en kofot som han köpte strax före morden. Kofoten återfanns senare på den 51-årige affärsmannens kontor, med blodspår från paret i Hökensås.

Läs finansman erkänner dubbelmord