Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsmuseum återinvigdes med tvåmansmotorsåg: ”Skogen en viktig del för rekreation”

Skogsmuseet i Daretorp återinvigdes under söndagen. Tidaholms nya museiintendent Anja Praesto invigningstalade varefter en aspstock delades med hjälp av en tvåmansmotorsåg.

Under dryga 1,5 år har medlemmarna i Daretorpsbygdens Intresseförening arbetat med sitt Leaderprojekt för att dokumentera alla föremål i Skogsmuseet digitalt samt komplettera utställningen med olika montrar som belyser träets betydelse för både hushåll och industri. När Tidaholms museiintendent Anja Praesto inledde sitt invigningstal hade närmare 40 personer samlats på gräsplanen bakom Parhuset.

Anja Praesto poängterade skogens betydelse för människor genom olika tidsepoker. Skogen stod för råvarorna då Tidaholms lokala industri växte fram för 100-150 år sedan. För den enskilda människan var det i skogen man hämtade ved för uppvärmning och råmaterial till allehanda nyttoprylar.

– Numera är skogen en viktig del för rekreation och återhämtning, sa Anja Praesto och läste en dikt om hur vi påverkas av skogens lugn.

Så startades den 40 kilo tunga tvåmansmotorsågen av märket Archimedes och en aspstock kapades som markering för att Skogsmuseet var vedertaget återinvigt. Denna motorsåg beställdes i slutet av 1930-talet i en begränsad upplaga till den svenska armén. Idag finns bara en handfull kvar varav denna är en av de få som finns i kördugligt skick.

Eftermiddagens besökare i museet ombads att hålla avstånd och endast ett begränsat antal personer vistades i lokalen samtidigt vilket alla respekterade. Föreningen fick mycket positiv respons för det arbete som utförts.

Promenad och våfflor

Söndagen inledde också höstens promenadsäsong och våffelcaféet var öppet liksom loppisen och lotteriförsäljningen. Ett 80-tal personer deltog i premiärpromenaden och vinnare blev trion Jonny, Inger och David Klahr från Bogshult. De hade alla elva rätt och det som skilde dem åt var några ynka centimeter i svaret på skiljefrågan. Barnpromenaden vanns av Tove Emanuelsson som kom etta, tvåan vanns av Adrian Emanuelsson och till sist trean blev Hugo Hjelm. Dagens skiljefråga utgjordes av en härva med rep som mätte 20,35 meter.

Rätt svar på vuxenpromenaden: 1, X Leader. 2, 2 Termiter. 3, 1 Baltzar von Platen. 4, X Cyklamen. 5, 2 Markskanner. 6, X Har blåst i vattnet från land. 7, 2 Potatiskällare. 8, 1 Livets vatten. 9, 2 16 bokstäver. 10, 2 Rolls Royce. 11, 1 Island. 12 X Anja Praesto. Rätt svar på barnpromenaden: 1, 2 Sju. 2, X Gorilla. 3, X Danmark. 4, 1 Pelargon. 5, 1 Cykel. 6, 2 Räkna årsringar. 7, 1 Katten. 8, 2 Blå. 9, 1 Talgoxe. 10, X Pyramider. 11, 2 Stilla Havet. 12, 1 Vallgrav.

Under de återstående söndagseftermiddagarna i september och oktober håller Skogsmuseet i Daretorp öppet samtidigt som föreningen arrangerar tipspromenad och våffelcaféet är öppet.

Anna Dagman