Gamers är ett programformat som utvecklats av företaget Gamingzone Entertainment. Programidén går ut på att tolv e-sportspelare fördelade på två lag kamperar ihop i ett hus under 20 dagar. Varje dag förbereder sig spelarna på olika sätt inför en match i counterstrike, som avsluta dagen. Om laget förlorar och man som enskild spelare inte varit bra nog riskerar man att åka ut ur huset och ersättas av en utmanare utifrån.

Till sist drabbar lagen samman i en avgörande final där vinnarna får möjlighet att bli en del av Fnatic Academy, som är ett världslag i E-sportvärlden. Mycket som står på spel med andra ord, för e-sporttalanger med proffsambitioner.

Första säsongen av Gamerz spelades in i Sigtuna och visades i maj förra året. I Sigtuna fick man dock inte till stånd en permanent lösning för produktionen. Därför gick man ut och började söka en ny inspelningsplats, vilket gjorde att man hamnade i Skövde.

– Vi gjorde ett brett upprop och frågade ganska många kommuner att samarbeta med oss. Ett 20-tal visade intresse och vi fastnade till sist för Skövde, säger Karl Mikael Cakste, VD på Gamingzone entertainment.

– Här såg vi att det fanns ett stort intresse och kompetens för gaming, med både högskola och ett antal företag med den här inriktningen. Det var en stor anledning till varför vi valde att vara här, tillägger han.

På måndagen fanns Cakste och flera av hans kollegor från Gamingzone Entertainment på plats i stadshuset för att skriva under ett ettårigt avtal för produktionen av den andra säsongen. Kommunalrådet Katarina Jonsson (M) höll i pennan för kommunens räkning och var för sin del nöjd med att samarbetet kommit till stånd.

– Det är häftigt att vi fått förmånen bland alla de kommuner som varit intresserade att få möjligheten att få producera den här showen i Skövde.

– Vi ser det som ett viktigt steg i att stärka oss som spelstad. Det här är ett unikt tillfälle och en bra möjlighet att sätta Skövde på kartan för dem som har e-sport som sitt stora intresse.

Jonsson konstaterar vidare att både intresset för e-sport och branschen växer kraftigt och att man därför ser positivt på samarbetet med Gamingzone Entertainment.

– Vi ser det som ett bra och naturligt första steg i att få fram fler möjligheter i Skövde för dem som är aktiva inom e-sport och hoppas att vi tillsammans kan skapa en sådan miljö att vi kan locka både aktiva och publiken hit, säger Jonsson.

Just nu har man alltså skrivit ett ettårigt strategiskt avtal som gäller för en säsongs produktion och i lokaler i Gothia Science park har förberedelserna inför inspelningarna börjat, bland annat med byggande av studio och boende för deltagarna.

Om sen utfallet av Gamerz når upp till den potential som Cakste och hans kollegor tror och hoppas den har, så ser parterna en möjlighet till fortsättning.

– Den här studion är den första vi bygger och vi hoppas kunna ha den mer långsiktigt. När inte vi är där så kan lokalen användas för andra engagemang, säger Karl Mikael Cakste.

– Det kan även bli fråga om att hyra ut lokalerna till utländska aktörer som vill göra sina egna produktioner på samma idé. Vi vill gärna sprida formatet till fler geografier, tillägger han.

I avtalet har kommunen också förbundit sig att gå in med 750 000 kronor i projektet som varande location partner. Pengar som tas ur kommunstyrelsens utvecklingsmedel.