Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skövde HF kvar i SHE

Under fredagen kom Svenska Handbollförbundet med beskedet att inga kvalspel kommer att spelas. Det innebär samtidigt att Skövde HF spelar i SHE även nästa säsong.

I måndags tog Svenska Handbollförbundet beslutet att ställa in den sista omgången av Handbollsligan och även SM-slutspelen både för SHE och för Handbollsligan. I stället fastslogs aktuella tabeller som sluttabeller.

Vad som däremot fortsatt stod oklart i och med beslutet var hur förbundet skulle göra med uppflyttning och nedflyttning, samt huruvida en mästare skulle utses. Något som inte minst var en högaktuell fråga för Skövde HF som landat på kvalplats i SHE.

Besked gällande dessa frågor skulle enligt förbundet i stället komma under fredagen och har nu så gjort.

Beslutet från tävlingskommittén? Att samtliga kvalstreck i serierna tas bort i de serier som administreras av förbundet och att inga kval genomförs. Lag som placerat sig för direktnedflyttning flyttas ned, lag som placerat sig för direktuppflyttning flyttas upp. I SHE innebär det att GT Söder flyttas ner och Kristianstad HK flyttas upp.

Undantag gäller för serier som inte spelats klart, såsom Handbollsligan. Där ska serieadministratören kontrollera hur serieutfallet hade kunnat bli om serien spelades klart. Om det finns lag som genom segrar i de kvarvarande matcherna hade kunnat spela till sig en plats som innebär att nedflyttning undviks eller uppflyttning uppnås så ska dessa lag erbjudas plats i den högre serien.

I Handbollsligan innebär det att ligan utökas till 15 lag nästa säsong. Det då jumbon HK Varberg inför den inställda sista omgången hade chans att lämna platsen för direktnedflyttning. Till ligan tillkommer HK Aranäs som seriesegrare i allsvenskan.

I SHE innebär detta samtidigt att Skövde HF kommer att spela i SHE även nästa säsong.

Samtidigt meddelar förbundet att ingen svensk mästare kommer att utses. Däremot kommer seriesegrarna H65 Höörs HK (SHE) och Alingsås HK (Handbollsligan) att tilldelas medaljer.

När det kommer till platser till Europacupspelet säsongen 2020-2021 delas de ut utifrån befintliga sluttabeller. Seriesegraren erbjuds den plats som svensk mästare skulle ha erbjudits. Därefter erbjuds platserna i fallande skala till serietvåan, -trean och så vidare.