Miljömärkningen sträcker sig över sju olika kategorier, som alla syftar till att evenemanget ska göra ett så litet klimatavtryck som möjligt. Även om Matfestivalen nu har fått en certifiering fortsätter de arbeta miljömässigt.

För 2019 har vi satt upp två målsättningar när det gäller maten som serveras. Det är att minst 50% av restaurangerna ska erbjuda vegetariska alternativ och att antalet menyer baserade på lokala råvaror ska öka från 50% till 70%. Utöver detta kommer restaurangerna uppmanas att hålla nere användningen av engångsmaterial och när det behövs i så fall använda hållbara alternativ till engångsmaterial. Vi inför självklart också ett nytt pris för restaurangerna där kategorin helt enkelt blir ”Mest klimatsmarta maträtt” under Matfestivalen 2019, berättar Micael Worbin, evenemangsansvarig på Next Skövde.

Förutom maten kommer även sophanteringen skötas med miljötänk. Det kommer finnas olika kärl där besökarna kan sortera sitt skräp, och personal kommer vara på plats för att hjälpa besökarna att slänga rätt.

På miljölistan står också miljömärkt el och uppmaningar att gå, cykla eller åka kollektivt till festivalen. Kartor och menyer kommer finnas digitalt för att minska pappersförbrukningen, och för att minska plastförbrukningen ska det finnas vattenstationer med kranvatten, så att besökarna själva kan fylla på sin vattenflaska istället för att köpa nya flaskor.

– Vi vill också ta bara på våra besökares kunskap och idéer. Därför efterlyser vi i en tävling besökarnas bästa tips på miljösmarta lösningar inför Matfestivalen nästa år, avslutar Micael Worbin i pressmeddelandet.