Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smittan minskar – nya lättnader 15 juli: ”Utvecklingen går stadigt åt rätt håll”

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Regeringen tar ytterligare steg i öppningsplanen för Sverige. Bland annat slopas krav på ett visst antal kvadratmeter per person för butiker och gym.

Regeringen gav på måndagen en uppdatering av coronaläget och av planen för avveckling av coronarestriktioner.

– Utvecklingen går stadigt åt rätt håll. Smittspridningen och belastningen på vården minskar, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Därför tar nu regeringen beslut om ytterligare lättnader, helt i enlighet med steg 3 i öppningsplanen. De träder i kraft den 15 juli.

Då lyfts förbudet för långväga kollektivtrafik att sälja biljetter till mer än 50 procent av platserna.

– För passagerare gäller givetvis fortfarande att vara försiktig om man känner sig sjuk, säger Baylan.

Kommuners möjlighet att utfärda tillträdesförbud till parker eller badplatser då det finns risk för trängsel tas bort.

– Det är inte längre motiverat att ha kvar den möjligheten, säger Baylan.

Folkhälsomyndigheten upphäver också kraven på ett visst antal kvadratmeter per person för handelsplatser, gym, museer och nöjesparker. Andra krav på att förebygga smittspridning finns dock kvar.

– Jag vet att det är efterlängtat, säger Baylan.

Tillåtna storleken på sällskap som anvisas sittplatser tillsammans höjs från max fyra till åtta personer både inomhus och utomhus. Kravet på en meter mellan sällskapen är dock kvar.

Publiktaken för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster – som fotbollsmatcher, konserter och demonstrationer – ligger som planerat kvar på nuvarande nivå. I dag gäller till exempel tak på 300 personer för sittande publik inomhus och tak på 3 000 för sittande publik utomhus.

Enligt öppningsplanen ska de tas bort i nästa steg, då smittspridning och belastning på vården nått den så kallade nivå ett.

– Vi har väl trott att det ska hända någon gång i slutet på augusti eller början av september. Men det beror helt på utvecklingen och det kräver att vi har ännu lägre smittspridning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

TT: När kan klubbar och dansgolv får öppna?

– I princip har vi ju sagt att i nivå ett ska vi inte ha några restriktioner kvar. Men det kommer fortsätta kräva en viss försiktighet, framförallt i den typen av inomhusaktiviteter, säger Tegnell.

Det har ju visat sig att i just den typen av miljöer, nattklubbar och liknande, det är där man ser de stora utbrotten på kontinenten just nu.

Niklas Svahn/TT

Fakta: Regeringens femstegsplan

Steg 1: den 1 juni

50 personer tillåts i publik inomhus och upp till 500 vid evenemang utomhus (med anvisade sittplatser). Tivolinöjen och marknader undantas från de deltagartak som gällt för offentliga sammankomster. Serveringsställen får hålla öppet till klockan 22.30.

Vuxna idrottare får tävla utomhus. Folkhälsomyndigheten (FHM) avråder inte längre från mindre läger och idrottscuper för barn.

FHM tar också bort rekommendationen om att bedriva all vuxenutbildning på distans. Det gäller universitet, högskolor, kommunal vuxenutbildning, yrkeshögskolan och folkhögskolan.

Steg 2: den 1 juli

Upp till 300 personer tillåts i publik inomhus och 3 000 på utomhusevenemang. Privata tillställningar med upp till 50 deltagare får hållas. För demonstrationer utomhus tillåts upp till 1 800 deltagare

Uppmaningen om att endast träffa sina närmaste dras tillbaka. Inom handeln tas rekommendationen om att handla ensam bort.

De begränsade öppettiderna för restauranger och krogar slopas och antalet gäster vid varje bord inomhus höjs från fyra till åtta personer. Utomhus slopas begränsningarna för storleken på sällskapet.

I motionslopp och tävlingar som orientering, segling och cykel får det vara 900 deltagare. FHM:s råd till enskilda idrottsutövare och motionärer dras tillbaka helt.

Föreningslivet ska inte längre avrådas från att hålla möten.

Rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken tas bort.

Steg 3: den 15 juli

Regler för hur många personer som får vistas på ytor av olika storlek inom- eller utomhus dras tillbaka.

Reglerna om passagerarbegränsningar i långväga kollektivtrafik dras tillbaka.

Steg 4: i september

Alla begränsningar när det gäller hur många som får delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, eller träffas privat, stryks. Reglerna om hur många som får sitta vid samma bord på serveringsställen lättas.

Steg 5: inget datum satt

Alla restriktioner som då finns kvar ska lyftas. Det lär handla om trängselregler på offentliga platser. Myndigheter ska inte längre behöva låta sina anställda arbeta hemifrån.

Folkhälsomyndighetens särskilda coronaråd om att undvika trängsel, tvätta händerna och jobba hemma tas tillbaka.

Regeringen understryker att datumen är preliminära.