Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Somaliland - något för den äventyrliga resenären

Han har nu bara 12 länder kvar av världens 197 att besöka. Rolf Johansson från Varnhem kom i mitten på mars hem från sin senaste resa där destinationen var Somaliland.

Hade Somalia-expeditionen förlagts någon vecka senare hade Rolf Johansson mycket väl kunnat vara en av de hundratusentals EU-medborgare som fastnat på olika destinationer ute i världen när gränserna stängts för att förhindra smittspridningen av coronaviruset.

Men han lyckades ta sig hem i tid, och från sin frivilliga karantän i hemmet i Norra Lundby kan han nu berätta om sin senaste resa.

Landet med klaner, khat, dromedarer och några få turister

Somaliland är en självstyrande del i Somalia. Det är glest med turister där. Men turister som söker äventyr utöver det vanliga besöker landet.

Efter flera decenniers inbördeskrig så är Somalias rykte inte det bästa. Klaner som styr och splittrar, ett utbrett legalt missbruk av drogen khat och en ibland undermålig infrastruktur.

Dock, i flera områden så har läget stabiliserats. Bland annat i Somaliland, en region i norr bebodd av Isaaq-klanen, där senaste terroristattentatet inträffade 2008. Man utropade ensidigt sin självständighet för snart 30 år sedan, vilket dock inte erkänts av det internationella samfundet.

Hargeisa är regionhuvudstad med över en miljon invånare. Staden bombades och jämnades med marken under inbördeskriget i slutet av 80-talet. Ett minnesmonument med ett störtat MIG-plan från 1988 har byggts i centrum, tillsammans med många nya byggnader – hotell, små shoppingcenter, kulturhus, mm – som finansierats av både emigrerade somalier och utländska investerare, främst från Mellanöstern. Ett apotek med svenska produkter drivs av en återflyttad svensk-somalisk apotekare utbildad i Sverige.

Intressant är också kamelmarknaden där männen sköter affärerna med priser upp till 800 - 1000 dollar för en dromedar. Liksom närliggande getmarknad, organiserad av kvinnor som säljer getter för 60 – 80 dollar beroende på kvalitet.

Växlar pengar gör man på Money Market, där också färdigräknade sedelbuntar av Somaliland shilling byts mot dollar.

Zaad, den somaliska versionen av Swish, används av många med mobiltelefon för betalning på restauranger, affärer, bensinmackar, mm.

På kaféerna sitter många män i timmar och dricker kardemummakryddat te.

Khat, den narkotiska busken vars blad genom att tuggas ger ett centralstimulerande rus, odlas i Etiopen och levereras färsk var tredje timme dygnet runt till Khat-marknaden och andra försäljningsställen. Den säljs lagligt där bästa kvalitet kostar upp till 5 dollar per knippe. Den används av många, framförallt på eftermiddag och helger.

Borama 10 mil västerut bombades också och är bl.a. känt för Amoud University, Somalilands största, och att gränsen mot Etiopien nästan ligger på gångavstånd.

Gabiley närmare Hargeisa är staden där Mo Farah, världens bästa långdistanslöpare för några år sedan, är född. I närheten ligger Dhagah Khoure, ett klipplandskap med mångtusenåriga grottmålningar, och den nomadiska bosättningen Jofu.

Vid Las Geel (som betyder ”vattenhål för dromedarer”) på vägen från Hargeisa till Berbera upptäcktes för 15 år sedan ett antal grottor med flera hundra grottmålningar minst 7000 år gamla, och som fortfarande utforskas. Människor och kor, getter, antiloper och andra djur avbildas i olika färger.

Berbera vid kusten 15 mil nordost om Hargeisa är en viktig hamnstad sedan flera tusen år. Den var känd redan av grekerna, besökt och dokumenterad av kinesiska handelsmän både på 900- och 1400-talet för handel med elfenben och slavar. Staden hade ett Ottomanskt styre på 1800-talet, med många gamla byggnader från den tiden. Här finns många fiskrestauranger och trevlig avkopplande miljö med lång strand utanför staden, vilket gör Berbera till en favoritdestination.

Med finansiering från Förenade Arabemiraten byggs vägen Hargeisa-Berbera nu om till 2-filig i båda riktningar, medan hamnen moderniseras för ökad kapacitet med effektiv logistik. Arbetet genomförs bland annat av indiska företag medan västerländska konsultföretag (bl a ett norskt) anlitas för etablering av system för administration och säkerhet.

Sheikh är en liten stad på 20 000 invånare uppe i Golisbergen söder om Berbera. Vägen upp dit erbjuder fina vyer och grönt landskap. I staden finns outforskade ruiner av staden Ferdusa från 1500-talet och rester av brittiska anläggningar från 1800-talet.

Mat och dryck

Kamel, get och lamm tillagat på olika sätt i inlandet, och fisk av olika slag – barracuda, kingfish, mm - vid havet är säkra kort. Kamelburgare, strimlat kamelkött och grillad kamelstek smakar nästan som nötkött medan te med kamelmjölk verkligen sätter smaklökarna på prov. Färskpressade juicer- bl.a. apelsin, guava och avokado - är billigt och läskande. Öl finns inte att tillgå.

Natur med rikt djurliv

Stora delar av Somaliland är bushlandskap - en blandning av stäpp och savann där småväxta akacior, taggiga buskar och diverse kaktusar frodas i ett öken-klimat. I övrigt finns en lång kust längs Adenviken och ett bergsområde mot Etiopien. Dromedarer, åsnor och getter ser man överallt, liksom på många ställen jordekorrar, landsköldpaddor, vårtsvin, agam-ödlor och antilop-arterna Beira och Dik-Dik. Samt fågelliv i form av bl.a. Svartnäbbad Helig Ibis, Hammerkop, Turako och Somalisk Kråka.

Praktiskt på resan

Reser dit gör man lämpligen med Ethiopian Airlines, flygbiljetten från Stockholm till Hargeisa med byte i Addis Ababa kostar under 6000 kronor.

Bäst är att resa under perioden december-mars, rimligt varmt och inget regn. Visum får man vid ankomst (kostar 60 dollar), mot uppvisande av det inbjudningsbrev man fått av den lokala reseagent man bör ha avtalat arrangemang i landet med – boende, transport (4-hjulsdrift ett krav), guide/chaufför som också hanterar diverse tillstånd, samt en obligatorisk SPU-säkerhetsvakt (Special Protection Unit).

Språken är engelska, somaliska och arabiska. Valutan är Somaliland shilling (en dollar =8500 sh), men dollar fungerar överallt.

Religionen är strikt sunnimuslimsk, innebärande bl.a. att alkohol är förbjudet och fredag är helgdag.

Påpekas bör att svenska UD avråder från icke nödvändiga resor till Somaliland.

Somalia är kanske inte första landet man bör besöka i Afrika, för det är en utmaning. Men vill man uppleva ”ostörd turism med lagom äventyr” så är Somaliland ett perfekt resmål.

Rolf Johansson

Fler av Rolfs reseberättelser: