Det stora sopäventyret beskrivs som en svängig familjemusikal som handlar om skräp och hur det förstör vår miljö och djurlivet. Turnépremiären sker i Nya Rågsveds Folkets hus den 5 september och redan den 10 september kommer föreställningen till Tidaholm och Folkets Park.

Föreställningen, som presenteras av Folkets Hus och Parker i samarbete med Geiger Fischer Productions och Stiftelsen Håll Sverige Rent, handlar om Pricksan, Labbe och Mulle. De tre vännerna ger sig ut på en äventyrlig camping i en luftballong och havererar i Vithavet där sopbergen växer och djuren behöver hjälp.

– Det känns väldigt kul att nå ut till barn i Sveriges alla hörn och förhoppningsvis ge hopp om framtiden och inspirera med en spännande saga, riktigt bra musikalnummer och ett viktigt budskap, säger Mette Geiger Fischer, koreograf och initiativtagare till föreställningen, i ett pressmeddelande.

Trots kraschen är besitter de tre vännerna såväl mod som uppfinningsrikedom och de ger inte upp när de möter motgångar. De dansar, sjunger och allt slutar i en sorteringsfinal tillsammans med publiken. I pressmeddelandet konstateras också att föreställningen passar både en fyraåringar och nioåringar.

I samband med föreställningen finns också möjlighet att besöka Skräplabbet. Skräplabbet är en satsning från Håll Sverige Rent som syftar till att lära barn och unga om nedskräpning. Skräplabbet är utställningen där barnen får upptäcka och utforska allt som handlar om nedskräpning, samt lära sig om vad man kan göra för att minska den.

– Det är fantastiskt att se barnen när de upptäcker skräpfakta i utställningen. På ett lekfullt sätt hoppas vi att vi etablerar goda vanor som kan vara en livstid, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, i pressmeddelandet.