Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stödgalan blev till filmklipp om Kulturskolans betydelse

Stödgalan "ALLA för Kulturskolan" på Bibliotekshuset blev som bekant inställd, men arrangörerna fortsätter att kämpa för att Smedjan inte ska drabbas av kommunens hårda sparkrav. Istället har man spelat in filmklipp med några av de som var tänkta att medverka.

Kommunens beslut att dra in på Kulturskolan Smedjans mångfacetterade verksamhet har rört upp känslor, inte minst bland de som genom åren hittat sitt musikaliska intresse i dess lokaler.

– Kultur- och musikskolor är viktigare i samhället än många förstår. Min tid som ung i musikskolan har betytt oerhört mycket för både yrkeslivet och fritiden, säger Sören Frid.

När Kulturskolans intresseförening, KIF, med anledning av rådande omständigheter beslutade sig för att blåsa av de storslagna planerna på en stödgala i Bibliotekshuset, kvarstod viljan att göra något för verksamhetens fortlevnad.

– Engagemanget var enormt när vi började att planera "ALLA för Kulturskolan". Många gamla elever ville medverka och lyfta fram Kulturskolans betydelse, vilket såklart är fantastiskt, säger Sören som var med i arrangörsstaben.

Som ett alternativ beslöt man sig för att dra ihop ett mindre gäng till Kulturskolans scen för att spela in musik och tal utan publik.

– Vi hade planerat galan i en månads tid och bokat in flera tillresta personer som inte kunde närvara under rådande omständigheter, men vissångaren Jan-Olof Andersson och den gamla eleven Johannes Nilsson som numera studerar på annat håll var bland annat med.

I filmerna lyfter tidigare elever, numera yrkesverksamma musiker och andra som genom åren kommit i kontakt med dess verksamhet vikten av en kulturskola.

– Det går drygt 400 elever på Smedjan idag och givetvis kan vi inte ta med allas perspektiv, men vi har fått ihop en väldig bredd och samlat många goda exempel, säger Sören.

Han och många med honom menar att barn- och utbildningsnämndens sparkrav på 25 procent skulle slå hårt mot verksamheten och frånta många barn deras möjlighet att hitta sitt musikaliska intresse precis som han själv gjorde en gång i tiden.

– Det går inte att bedriva Kulturskolan på sparlåga. Vi förstår att man måste spara på alla håll, men det känns oproportionerligt att just Smedjan ska göra så stora besparingar. Politikerna tänker nog så förnuftigt de kan utifrån sina värderingar, men KIF vill med dessa filmer vittna om verksamhetens betydelse.

Se filmerna nedan:

.

.

.

.

.

.