Skaraborgshistorier har produceras av John Tornblad och Johan Fågelström som tidigare gjort filmerna Estrid, Falks Grav, Trollhättans Formare och Tjuvjägaren.

Projektet har drivits av Studiefrämjandet i samarbete med samtliga 15 kommuner i Skaraborg, samt med stöd från Allmänna arvsfonden. Filmerna blev klara i slutet av 2018 och visas på bio nu under våren 2019.

Varje kortfilm, 15 till antalet, är baserad på eller inspirerad av en miljö, verklig händelse eller legend/sägen från orten. En handlar om Tidaholm och branden på tändsticksfabriken 1875.

Tidaholmsfilmen har titeln Skammen. Tidaholms ledare samlas för att diskutera ödesdigra branden i tändsticksfabriken och hur man skall hantera den stora tragedin i som skakat det lilla industrisamhället Tidaholm.

Oscar Steen har regisserat och manusförfattare är Caroline Croona.

Kommunen och Studiefrämjandet bekostar biljetterna, det är alltså fri entré, men man måste förboka sin biljett. Får man förhinder är det viktigt att avboka i tid, så att någon annan kan få biljetten. Affekt film har släppt 150 av sina biljetter så att man kan dela ut fysiska biljetter till Tidaholmspremiären av Skaraborgshistorier. Biljetter finns att hämta på Tidaholms bokhandel och på eventbrite.com

I Tidaholm visas Skaraborgshistorier den 20 februari.

En viktig målsättning med projektet har varit att utveckla filmklimatet i Skaraborg och att engagera unga filmkreatörer.