Allt talar också för att det kan bli ännu hårdare vind de närmaste timmarna.

– Prognosen talar om 20 meter per sekund, fortsätter Sofia Söderberg.

Sedan beräknas vindstyrkan avta framåt kvällen.

– Men byarna kan dröja sig kvar runt Vänern, konstaterar meteorologen.

Västkusten och Dalsland drabbades redan på morgonen och på vissa ställen fick lastbilstrafiken ställas in på grund av de kraftiga byarna. Även Uddevallabron stängdes av vid lunchtid för alla trafik.

Väg 44 är också avstängd i båda riktningar vid Lavad på grund av ett nedfallet träd. Trafikanter hänvisas att om möjligt välja alternativa vägar. Trädet är nu borta och det är åter full framkomlighet på vägen.

Det är stopp i tågtrafiken mellan Håkantorp och Lidköping. Det påverkar västtågen på sträckan Herrljunga-Lidköping. Orsaken är ett nedfallet träd på sträckan. Resenärer hänvisas kontakta sitt tågbolag för mer information om sin resa. Från klockan 15.00 till klockan 24:.00 ställs tågtrafiken in på sträckan. Orsaken är att hårda vindbyar är att vänta i området.

Det fanns också ett hinder på väg 193 i en skymd kurva utanför Tidaholm.

Det är strömavbrott för Vattenfalls kunder i Väring, Tibro och Moholm. Även abonnenter i Mariestad och Skövde har drabbats.

Och det kommer hela tiden in nya rapporter om nedfallna träd.

Dessutom är Diggiloo-konserten som skulle hållit i kväll i Lidköping inställd. Nytt datum för showen är satt till den 19 augusti.

Ett nedblåst träd orsakade också ett tågstopp på Stambanan mellan Vårgårda och Herrljunga.