För nittonde året i rad arrangerades musikpriset och galan Guldklaven i samband med Dansbandsveckan i Malung. Det blev storslam för Pär Winberg och skivbolaget Atenzia records med säte i Fåglum som tog hem hela fem priser.

- Guldklaven är lite som dansbandsbranschens grammisgala. Mitt skivbolag Atenzia har satsat på dansband och i år tog vi hem fem priser, berättar Pär Winberg som nu bor i Falköping.

Priserna för Årets band, Årets album, Årets sångare, Årets musiker och Får jag lov-kometen gick alla till dansband som är signade av Atenzia records.

Har du näsa för vad som går hem tror du?

- Jag lever med musiken hela tiden och jag lyssnar på folk, vad de tänker och tycker. Samma som Bert sagt i alla år - han har lyssnat på fôlk. Jag titta på vad folk dansar till och gillar. Skomakarn ska bli vid sin läst, man ska inte krångla till det, säger Pär Winberg.

Hans skivbolagskarriär startade också hos Bert Karlsson på Mariann Grammofon. Efter ett antal år på skivbolagen Virgin, EMI och Lionheart i Stockholm valde Pär att flytta hem till Skaraborg igen för att då börja jobba på Ginza, där han startade upp skivbolaget Atenzia records tillsammans med Hasse Haraldsson som äger Ginza AB. Ett skivbolag som idag är relativt ensamma om att arbeta med just dansbandsgenren. Framgångarna hittills ger också fortsatt medvind.

- De gör att vi får mer etablerade låtskrivare. Casanovas kommande singel är exempelvis skriven av Nisse Hellberg. Det är kul att annat folk vill jobba med dansbandsbranschen.

I övrigt beskriver Pär Winberg branschen som undanskuffad.

- Radion tar på sin höjd in någon låt emellanåt, så det är en jävligt viktig gala.

Stämningen i Malung under dansbandsveckan kan han dock inte klaga på.

- Det är helt fantastiskt att vara här, avslutar han.

Guldklaven är ett samarbete mellan Sveriges Radio, Dansbandsveckan i Malung och danstidningen ”Får jag lov”. Vinnarna röstads fram av P4:s lyssnare tillsammans med en specialjury, som har halva makten.