Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studie avslöjar: Voltaren kan öka risken för hjärtsjukdomar

Vanliga smärtstillande kan medföra en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar med 50 procent. Det visar en ny studie, enligt SVT Nyheter. – Det är ett stort problem, säger forskare Morten Schmidt till kanalen.

Ipren, Voltaren och Pronaxen, en grupp läkemedel som kallas NSAID, är storsäljande receptfria läkemedel och används mot bland annat inflammation och smärta.

Diklofenak, som finns i Voltaren, kan bidra till en femtioprocentig ökad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med att inte äta några läkemedel. Detta enligt en stor studie som ett danskt forskarlag har publicerat.

Jämfört med ibuprofen, som finns i Ipren, och naproxen, som finns i Pronaxen, innebär diklofenak en 20- respektive 30 procent högre risk att drabbas av sjukdomarna.

"Ett stort problem"

– Vi tycker att det är dags att kännas vid riskerna och minska användningen av diklofenak. Det är ett stort problem att det finns receptfritt i många länder, säger Morten Schmidt, en av forskarna bakom studien, till SVT.

Paul Hjemdahl, överläkare och professor i klinisk farmakologi vid Karolinska institutet, förklarar att man bör vara försiktig med användning av de ovanstående läkemedlen.

– Det klokaste är att äta paracetamol. Det NSAID-läkemedel som är mest skonsamt ur hjärtsynpunkt är naproxen och i andra hand ibuprofen i låg till måttlig dos, säger Hjemdahl till kanalen.