Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige mot Finland i nästa OS

Tre Kronor hamnar i samma grupp som ärkerivalen Finland i herrarnas OS-ishockey 2022 – för damlandslaget väntar OS-kval kommande säsong efter degraderingen till B-VM för ett år sedan. Det står klart efter att Internationella ishockeyförbundet presenterat den nya världsrankingen.

Redan i fjol blev det klart att Damkronorna skulle få OS-kvala efter degraderingen från A-VM. De sex högst rankade nationerna samt värdlandet Kina är automatiskt klara för damernas turnering i Peking 2022.

Rankingen är baserad på resultaten i VM och OS de fyra senaste säsongerna och eftersom de högsta VM-divisionerna blev inställda på grund av coronapandemin både på dam- och herrsidan var det redan klart vilka lag som skulle bli automatiskt kvalificerade.

Sverige är världsfyra på herrsidan och nia på damsidan. Det innebär att Damkronorna tar den sista platsen för att bli seedat i kvalet och får därmed stå som arrangör för en av tre kvalgrupper som preliminärt ska avgöras 11-14 februari 2021. Vilka som blir Damkronornas kvalmotståndare är inte klart.

Kanada är världsetta på herrsidan och USA på damsidan.

Tre Kronor kommer att hamna i samma OS-grupp som Finland och de två övriga motståndarna blir kvallag. Senast ärkerivalerna möttes i ett mästerskap var i senaste VM då Finland skrällvann kvartsfinalen och gick hela vägen till VM-guld. Det är fortfarande oklart om NHL släpper sina spelare till OS 2022.