Första resan, som var en sommarresa gick till Tallinn i Estland med hjälp till den lilla rysktalande församlingen "Ljuset" som stöttas av bland annat Pingstkyrkan i Tidaholm.

Den humanitära hjälpen gick då också till två rehabställen för alkoholister och narkomaner, som vill ha hjälp att bli fria.

Novemberresan gick till Frälsningsarméns andra kår i Riga - Betanija. Varannan torsdag har kåren utdelning av kläder och skor till fattiga. Något som ledaren Andrej frågar efter är alltid glasögon. Många av de som kommer, har inte råd att köpa glasögon. Då får de låna, så att de kan hänga med i bibelstudiesvängarna. Dessa glasögon ska lämnas tillbaka efteråt.

Av förståeliga skäl blir det allt färre glasögon kvar. Det behöver alltid fyllas på.

Det är tidaholmare, som lämnar gamla glasögon på Elims Second hand, som blir påfyllare av "Arméglasögon" i Riga.

Denna gång kommer kläder, skor och annat för barn och unga att band annat. gå till en nystartad Frälsningsarmékår i staden Saldus. De har också börjat med verksamhet bland barn. Ledare där är Dmitri, son till ledaren i Betanija i Riga.

Före gudstjänsten på onsdag hälsade tidaholmarna på hos sin "meste hjälpare" genom åren - Jana Bunka. Hon har alltid tidigare kontaktat barnhem, skolor, sjukhus och själv följt med på dessa besök. Nu kan hon det inte längre på grund av sjukdom och svaghet.

Team Östhjälp kunde hjälpa till med kostnaden för en månads medicin, cirka 2000 kronor. Detta är merparten av hennes pension! Hur klarar man sig i ett sådant land?

Tre möten i en gudstjänst

Dagen avslutades med en typisk rysk armégudstjänst i Riga: tre möten samma kväll. En timme innan visas en kristen film som dubbas till ryska. Sedan blir det ett vanligt möte med mycken och medryckande lovsång. Och förstås en predikan; denna gång på engelska och tolkad till ryska.

– Verkligen härligt att träffa dessa "samhällets olycksbarn" och få ge goda nyheter från Jesus, säger Mats Gustafsson.

Sist men inte minst fick alla gudstjänstbesökare en rejäl middag.