Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tegnell om coronaläget: ”Vi har nog fortfarande inte ens nått en peak i den här pandemin”

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Coronaläget i Sverige är allvarligt, betonar statsepidemiolog Anders Tegnell.
– Vi har väldigt många fall per vecka nu, säger han på tisdagens pressträff.

94 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige sedan i fredags, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har siffran på smittade som avlidit i landet stigit till 6 500.

En viss minskning i antalet nya fall syns, men det kan möjligtvis vara en effekt av de lokala allmänna råden som har införts. Enligt Anders Tegnell är det för tidigt för att andas ut. Sammanlagt har 225 560 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

- Även om det möjligen ser ut som att det har avstannat lite så bör vi vara försiktiga, vi har fortfarande en omfattande spridning, säger han.

Var i smittspridningen befinner vi oss?

- Vi håller just nu på att ta fram nya scenarier. Det är lite svårt att veta var peaken kommer att hamna nu, men att vi kommer ha en fortsatt ökning av antalet fall inom sjukvården under ett par veckor framöver tror jag att man kan säga redan nu, eftersom det finns en eftersläpning, säger Anders Tegnell och tillägger:

- Som ett minimum tar det säkert två eller tre veckor innan man ser en avmattning inom sjukvården tyvärr. Under den här perioden, när vi än en gång ser att vi får en stor belastning på vården, så är det viktigt att vi faktiskt tar ett steg till och håller kontakterna till ett minimum.

192 personer vårdas för närvarande på intensivvårdsavdelning för covid-19 och över 1 000 patienter är inlagda på andra vårdavdelningar för sjukdomen.

Elva regioner i Sverige är i stabsläge, medan fem regioner är i förstärkningsläge, berättar Thomas Lindén, enhetschef på Socialstyrelsen.

- Samtliga bedömer att det väntas en försämring, både på kort och lång sikt, säger han.

Även den globala situationen bedöms som fortsatt allvarlig.

- Vi har nog fortfarande inte ens nått en peak i den här pandemin, utan den kommer med stor sannolikhet att fortsätta utvecklas, säger Anders Tegnell.

Världens länder håller nu tummarna för ett vaccin mot covid-19. Ett vaccin på plats innebär däremot inga större förändringar för hur pandemin hanteras i Sverige. Grundstrategin kommer att ligga kvar, uppger Tegnell.

- Det (vaccinet) kommer att ingå i strategin och vara en del i att skydda riskgrupper, framför allt äldre. På lång sikt kan vi möjligtvis få möjlighet att använda det på andra sätt, men då pratar vi om en bra bit in på nästa år, säger han.