Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidaholmare får tillgång till digitala omsorgstjänster

Boende i Tibro, Karlsborg, Tidaholm och Hjo erbjuds från och med juni digitala omsorgstjänster som påminnelsestöd, spisvakt och trygghetslarm. – Det ökar tryggheten både för anhöriga och deras föräldrar, menar Mattias Andersson, vd Tidaholms Energi AB.

Från och med juni i år kommer 20 000 hushåll anslutna till stadsnäten i Östra Skaraborg få tillgång till digitala omsorgstjänster som påminnelsestöd, trygghetskamera, trygghetslarm, anhörigstöd och spisvakt i sina hem. Detta möjliggörs genom att telekombolaget Sappa genom Omsorgsportalen inlett ett samarbete med stadsnäten i Tibro, Karlsborg, Tidaholm och Hjo, det vill säga Bosnet som tidigare gick under namnet Bösab (Bredband Östra Skaraborg).

– Det är en tjänst som vi väntat på, uppger Mattias Andersson som också berättar att avtalet undertecknats.

– Efter sommaren ska det nog vara igång.

Förutom att tjänsterna kan nyttjas av kommunernas invånare privat skapar de nya avtalen även potential för den kommunala omsorgen att omfördela sina resurser dit de gör mer nytta.

– Tjänsterna skapar möjlighet för bland annat hemtjänsten i kommunerna att exempelvis undvika onödiga besök hos brukare nattetid och istället lägga mer tid på att möta dem dagtid när de får ett socialt utbyte av mötet, säger Karl Stolpe, ansvarig för Omsorgsportalen.

Genom tjänsterna ges anhöriga också ökad möjlighet att hålla koll och vara i kontakt med sin familjemedlem även på distans. En anhörig kan exempelvis bli larmad genom att den boende trycker på sin larmklocka.