Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidaholmarna om flytten av fabriken: ”Sådana här saker gör att småorter dör ut”

Nobias besked om att flytta kökstillverkningen från Tidaholm till Jönköping slog till hårt. Tidningen har pratat med kommunen, företaget, facket och de anställda, men det finns också många åsikter på sociala medier.

Chockbeskedet gav upphov till flera olika artiklar under onsdagen, som tidningen också delat på Facebook. I kommentarsfälten har många tidaholmare passat på att dela med sig av sina åsikter om Nobias beslut.

Något som togs upp var att det var dålig stil från företaget att inte meddela alla anställda innan informationen gick ut i media. Sandra Nilsson skriver: ”så jävla dåligt rent ut sagt[...] vi borde fått information först”, och den åsikten verkar delas av flera andra användare.

Det är också många som tycker att företaget varit okänsliga med sitt val av tidpunkt för beslutet, med tanke på att det är december och inte långt kvar till jul. ”JÄVLA snygg julklapp!!! Bara så där över en natt!! Bedrövligt!!!!” lyder till exempel en kommentar av Carina Lundqvist.

Långsiktiga konsekvenser

Många är såklart också upprörda över vilka långsiktiga konsekvenser beslutet kommer att ha för Tidaholm. ”Å där försvinner ännu en industri från orten...därmed skatteintäkter? Kommer folk flytta nu? Blir det tomma lägenheter och bostäder nu? Hur går det med byggsatsningen av skola och nya bostäder? Hur kan denna flytt gått så smidigt?” undrar Maggan Fihn i sin kommentar.

David Karlsson är av liknande åsikt och skriver: ”Sådana här saker gör att småorter dör ut.”

Kritik riktas också mot Nobias erbjudande om att låta de anställda pendla till Jönköping. Flera kommentarer påpekar att företaget gör de anställda en otjänst genom att ge dem en timmas pendlingsväg till jobbet. I samband med detta nämner flera också att trafiksituationen i Jönköping redan är jobbig, och att fler bilar och bussar inte skulle underlätta situationen.

Marika Ikävalko är en av dem, och skriver såhär: ”Jag hamnade i trafikkaoset i Jönköping. Hjälper föga som sagt med direktbussar eller samåkning om trafiken står still. Viss skillnad för er med 5 min till jobbet nu till vad tar det 1h till Jönköping?, på det trafik och väderlag. Mitt hjärta brister för alla er drabbade”.

Negativt och positivt

Samtidigt finns det vissa användare som ändå ser att situationen går att rädda, och har lämnat kommentarer som är något mera positiva. Ett exempel är Inger Eklund, som skriver: ”Kanske inte är så lätt att få Nobias styrelse att ompröva beslutet.Tur i oturen att det är fyra år till och att det inte ska flyttas till Stockholm, Malmö eller Bulgarien....!Vem vet - det kanske kan startas bussturer för de anställda, som kör ända fram till arbetsplatsen... Det vore ju bra i så fall!”

Men de allra flesta är missnöjda med beslutet som tagits, vilket kanske illustreras som starkast i Sören Storms kommentar: ”Går bra att stå och lova en massa som det sen inte blir nått av [...]bröderna Holmvik vänder sig i sina gravar i dag”