Mellan juli och september såldes 37 villor i Tidaholms kommun. Det är fler än någon tremånadersperiod sedan 2013.

Det här visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som Newsworthy har analyserat.

De sålda villorna i Tidaholms kommun hade ett genomsnittligt pris på 1,5 miljoner kronor. I fjol gjordes 20 affärer vid den här tiden på året.

I hela Västra Götaland såldes 2 206 villor för i snitt 3,3 miljoner kronor.

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Västra Götaland stigit med 2,5 procent och villapriserna visat på en uppgång med 1,6 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Generell stabilitet och balans mellan köpares och säljares prisförväntningar är utmärkande för bostadsmarknaden just nu. I kombination med fortsatt låga räntor gör det att fler spekulanter vågar ta steget att flytta och går något längre i budgivningarna jämfört med tidigare, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Västra Götaland har bostadsrättspriserna stigit med 2,5 procent de senaste tre månaderna medan villapriserna stigit med 1,6 procent. Det senaste året har priserna på bostadsrätter stigit med 2,1 procent medan villapriserna stigit med 2,4 procent.

– Efterfrågan hålls kvar på en hög nivå i och med bostadsbristen och prognoser om att räntehöjningar skjuts framåt i tiden. Slopad flyttskatt och ändrade amorteringsregler skulle dock göra det lättare för ännu fler att byta bostad efter behov och bidra till en långsiktigt hållbar bostadsmarknad, säger Marcus Svanberg.

I riket steg villapriserna med 1,5 procent under de senaste tre månaderna.