Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tranor åt alla håll i filmen

I fyra dagar stod kameran i tranmarken. Men fåglarna höll distans. På femte, och sista, dagen satt äntligen filmen.

Tranorna var rädda för den runda 360-kameran, som filmar åt alla håll samtidigt. Det var en av svårigheterna Stefan Ekman och Jens Winroth, med företaget Ekman & Winroth Filmproduktion, mötte när de skulle filma dansande tranor.

Först på femte dagen, den sista de hade att förfoga, närmade sig fåglarna, och filmarna fick användbara sekvenser. Med VR-glasögonen på kan den som ser filmen få en virtuell upplevelse att stå mitt bland tranorna, med fåglar vart man än vänder sig.

På tisdagskvällen var det premiär för filmen när projektet Visit Hornborgasjön samlade samarbetspartner till en träff på Wrågården. Filmen ska användas på den gigantiska engelska fågelskådarmässa som projektet bokat in sig på i augusti.

Visit Hornborgasjön, där kommunerna Skara, Falköping och Skövde samarbetar för att utveckla turismen i området, är inne på sitt tredje år. Det finansieras både av kommunerna och med EU-pengar i ett treårigt Leader-projekt.

Klara Börjesson Ahlqvist kunde med en färsk intervju-undersökning sätta siffror på projektets utfall. Under vårens transäsong hade Trandansen 145 000 besök, 65 procent av dem folk som rest till området. Varje person spenderar i snitt 730 kronor. Det innebär att 53 miljoner kronor omsätts i de tre kommunerna.

– För fyra år sedan spenderade besökaren 565 kronor, totalt 34 miljoner. 2005 gjorde snittbesökaren av med 170 kronor, säger Klara Börjesson Ahlqvist, som följt utvecklingen genom åren.

Fågelintresserade engelsmän är en målgrupp. Förra årets besök på den engelska fågelskådarmässa resulterade i kontakter, bland annat väntar tre reportage i stora engelska naturmagasin på att bli publicerade. I augusti kommer Visit Hornborgasjön att ha en monter på mässan, där bland annat 360-filmen ska visas. Jessica Bergstrand på Next Skövde berättar att engelsmän som bjudits in till Hornborgaområdet fascinerades av naturen och fågellivet.

– Hornborgasjön är inte känd utomlands, konstaterar hon.

Maria Comstedt, projektledare för Visit Hornborgasjön, väntar att de tre kommunerna, som sätter in 285 000 kronor vardera per år, kommer att permanenta Visit Hornborgasjön, med främsta mål att få besökare att stanna längre tid i området och omsätta mer pengar.

– Det är viktigt för landsbygden och våra kommuner, säger Klara Börjesson Ahlqvist.