Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tranorna dansar men byggnaderna stängs för besökare

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Den 1 april räknades 12 700 tranor in vid Hornborgasjön. Samma dag kom Länsstyrelsen med beskedet att såväl informationscentralen Trandansen som naturum Hornborgasjön kommer att ha stängt från och med lördag. Det med anledning av spridningen av coronaviruset i landet.

– Många reser till oss under påsken för att se tranorna. Med anledning av de rekommendationer som finns är det inte läge för den typen av resor nu. Vi stänger därför byggnaderna Trandansen och naturum den närmaste tiden, säger Sofie Stålhand som är föreståndare för naturum Hornborgasjön, i ett pressmeddelande.

De tranor som finns vid Hornborgasjön kommer fortsätta utfodras. Matningen av tranorna är nämligen huvudsakligen ett sätt att undvika skador på jordbruksmark.

För att undvika långa resor i påsk finns möjligheten att uppleva trandansen i sitt eget hem. Via tre direktsända webbkameror kan människor över hela landet se tranorna dansa. Webbkamerorna är tillgängliga dygnet runt via Hornborgasjöns webbplats.

Du hittar länken här.

Förhoppningen är att naturum Hornborgasjön ska öppna igen den 14:e april. Byggnaden Trandansen kommer dock inte öppna mer under våren.

– Trots allt det tråkiga som händer nu så kommer ändå våren och den kan vi njuta av, säger Sofie Stålhand, föreståndare på naturum Hornborgasjön.

För de som ändå vill göra ett besök vid Hornborgasjön kommer Café Doppingen att hålla öppet sin uteservering och erbjuder fikapåsar som kunder kan ta med sig ut i naturen.