Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tranorna kom med värmen

Med värmen kom tranorna till Trandansen. Och med tranorna kom mängder av besökare till årets Tranfestival som inleddes i och med helgen.

I onsdags fanns det 14 900 tranor vid Hornborgasjön enligt Falbygdens fågelklubbs hemsida. På söndagen var noteringen uppe i 22 500. Med tranorna och värmen kom även besökarna till Trandansen vid Bjurum. På söndagen var det mängder av människor vid anläggningen.

Bland dem som passade på att njuta av såväl värmen som de fascinerande fåglarna var Kerstin Ahlquist som kommit från Liared och även lockat barn och barnbarn från Floda utanför Göteborg med sig.

– I dag är jag här med son, sonhustru och två barnbarn. De blev avundsjuka efter att jag varit här i måndags med två andra barnbarn, berättar Kerstin.

– Jag flyttade från Göteborg till Ulricehamn för fem år sedan och det första jag fick lära mig då var att våren kommer med tranorna. Nu tycker jag det är något som barnbarnen måste se och det är underbart att vara här.

Vid Trandansen kunde hugade ställa frågor till Ulrik Tourbíer från Falbygdens fågelklubb, som var en av dagens fågelvärdar. Tranorna till trots, den här dagen var det en annan iakttagelse Ulrik var mer exalterad över.

– I år har vi en sensation i form av en ringmärkt fjällgås. Den var framme för ett par timmar sedan, sedan flög den ut i sjön igen. Det är en art på nedgång, så den börjar man föda upp för att bevara, berättar Ulrik, som använder en kikare till hjälp för att kolla märkningarna.

– Ringarna har olika färger som visar var den är märkt och vem som har märkt den. Att leta rätt på ringmärkta tranor är också en del av det roliga, men det är få som är märkta, bara en på tusen, så det vill till en del tur för att få se dem.

Men det fanns även annat än fåglar att titta på vid Trandansen på söndagen, som till exempel den senaste tekniken vad gäller kameror och kikare. Bland annat förevisade Bengt Lundberg från Nikon de värsta varianterna av kamerahus och optik som hans företag kan erbjuda just nu.

– Det är många fotointresserade människor här och det är en köpstark grupp, så det är en jättebra plats för oss att vara på, säger Bengt Lundberg.

Lars Grimborg från Mariestad hörde till dem som lät sig imponeras av Lundbergs kameror, om än med en viss skepsis.

– Det är så mycket teknik så det är nästan som månforskning för mig, säger Lars, som har en lång bakgrund som fågelskådare bakom sig.

– Jag har hållit på sedan början av 70-talet. Numera är det mer fiske, men jag besöker alltid Hornborgasjön på våren. Då hör det till att vara här.