Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trendbrott – fler vildsvin än älgar i olyckor

Antalet vildsvinsolyckor ökar i regionen och lokalt. En av Västsveriges fem värst drabbade sträckor är väg 26 mellan Skövde och Tidaholm. – Den här typen av olyckor följer ett känt mönster och de brukar öka på våren och hösten, säger Rolf Gustavsson, eftersöksjägare i området.

Ny statistik visar att vildsvinsolyckorna 2019 för första gången har gått om antal kollisioner med älg. Jägaren Rolf Gustavsson menar att djurstammarnas storlek och var de väljer att söka mat spelar in. Även brunstperioder påverkar.

– Krockar du med du med en vuxen gris brukar det bli rejäla plåtskador eftersom vildsvinen är väldigt kompakta. Antalet älgolyckor har dock minskat något, fortsätter Gustavsson.

Flest rådjur

Flest kollisioner sker dock med rådjur. I Västsverige inträffade under året 8 137 rådjursolyckor, 854 med vildsvin och 732 med älg. I Skövde och Tidaholm är siffrorna 395 rådjursolyckor, 46 vildsvinskollisioner och 43 älgolyckor.

Tycker du att vildsvinsstammen i området är för stor?

– Det är svårt att säga, det handlar ju också om hur man agerar, konstaterar Gustavsson.

Finns det enligt din uppfattning något man kan göra för att minska viltolyckorna?

– Dels handlar det naturligtvis om hur mycket man jagar och viltstängsel brukar kunna stoppa en hel del. I Östergötland tittar man just nu på på speciella djurpassager över och under vägarna, menar jägaren.

Dyr affär

Att viltolyckorna är en kostsam bit för försäkringsbolagen råder det heller ingen tvekan om. Det handlar om flera miljoner som betalas ut i försäkringspengar varje år.

Många menar därför att det är en samhällsvinst att få ner antalet olyckor och då handlar det också om vårdkostnader vid personskador.

LÄS: Det här är du skyldig att göra vid en olycka

LÄS: Försäkringsbolag vill ha viltstängsel

LÄS: Kullsvik för och emot

LÄS: Motormännen vill se viltstängsel