Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Nu är filmen om Härja kyrka klar – se resultatet här

Härja Kyrka har en lång och intressant historia. Detta har personal i Svenska Kyrkan gestaltat genom en dramatisering som du kan se här och på Skara stifts hemsida.
— Efter förutsättningarna tycker jag filmen blev jättebra, säger Magnus Hedström, tjänstebiträde.

En kortfattad och kärnfull presentation av Härja kyrka finns nu tillgänglig. Den kommer i form av en film där huvudbudskapet är att få folk att besöka kyrkan.

Skara stift informerade under förra året att de ville uppmärksamma olika kyrkor runt om i stiftet. Härja är den senaste i raden som får lite extra uppmärksamhet. Målet med detta är att få folk att se sig om i sin egen bygd och förhoppningsvis lära sig något om dess historia.

I Härja kyrkas fall handlar det främst om de omfattande medeltida relieferna som pryder kyrkan men också om Ettaks kungsgård. Det är främst detta som redogörs för i filmen.

— Vi hoppas att filmen leder till att kyrkan blir ett för fler känt turistmål, speciellt nu i år när många semestrar på hemmaplan. Sen är det ju alltid roligt att sprida lite kyrkohistoria, säger Magnus Hedström.

Skådespeleriet stod tre lokala förmågor från Svenska Kyrkan Tidaholm för. Magnus Hedström hade till sin hjälp Agneta Jungergård samt Mats Löwing. Trion fick under en dag svida om och bli Magnus Birgersson, syster Agnes och Frater Matteo.

— Meningen är att det ska vara lite humor i filmen också, det är en aning överdramatiserat, säger Magnus.

Magnus Hedström är i det stora hela nöjd med resultatet och hur slutprodukten blev.

— Efter förutsättningarna är vi mycket nöjda. Vi har ju inte hunnit lägga så mycket tid på projektet utan jag skrev ihop ett manus också körde vi ihop allt på en förmiddag, säger han.