Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pandemin blir långvarig - ”Vi måste lära oss leva med viruset”

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Västra Götalandsregionen gav på en presskonferens en lägesbild med anledning av det nya coronaviruset. – Vi kommer att se viruset i samhället under lång tid framöver. Det allra viktigaste är att skydda de äldre och personer med kroniska sjukdomar, sa Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Thomas Wahlberg är smittskyddsläkare och chef för Smittskydd Västra Götaland.

– I Västra Götalandsregionen har vi så här långt 297 bekräftade fall av covid-19. Det är så att de med lindriga symtom vårdar sig själva i hemmen och dessa provtas inte. Prov görs på de som läggs in och i viss mån på sjukvårdspersonal, sa han.

60 procent av fallen är i Göteborgsområdet.

– Vi ser en fortsatt ökning den senaste veckan av antalet inneliggande patienter. Det är framförallt i Göteborgsområdet, men vi ser också en ökning av antalet fall i övriga regionen. De allra flesta är nu smittade i Sverige. Tidigare hade de flesta smittade varit utomlands eller hade haft kontakt med personer som varit utomlands. Att de flesta nu är smittade i Sverige visar att vi har en samhällsspridning. Vi ser att allt fler äldre insjuknar och vi har haft fall på äldreboenden, sa Thomas Wahlberg.

Han tryckte på att det är viktigt att alla gör allt man kan för att fortsätta att begränsa hastigheten i smittspridningen och att vi gör allt vi kan för att skydda de mest sårbara, äldre och personer med underliggande sjukdomar.

Den viktigaste åtgärden är att stanna hemma när vi är sjuka, enligt Thomas Wahlberg.Det är också viktigt att undvika besök hos äldre och att personer över 70 år begränsar sina sociala kontakter.

– Det är bra att jobba hemifrån där man har den möjligheten, sa Thomas Wahlberg.

56 på sjukhus

Nu är det 56 personer som vårdas med covid-19 på regionens sjukhus, varav 21 kräver intensivvård.

– Vi ser ett ökat inflöde på sjukhusen, men det är inte en stormande ökning som i Stockholm, sa Ann Söderström.

Nu är det en mer flack ökning, men Ann Söderström tror att ökningen kommer att bli brantare.

– När den ökningen kommer är det ingen som vet. Det är inte så att vi sitter och säger att det nog inte blir så farligt hos oss, sa hon.

Istället förbereder sig vården för de scenarier som Folkhälsomyndigheten flaggar för, efter lärdomar från Kina och Italien.

– Det är viktigt med uthållighet. Detta är någonting vi behöver ta höjd för att det varar en längre period. Det kommer inte att vara över på några veckor, sa Ann Söderström.

Hon berättade att alla regioner haft ett möte där enighet nåtts kring riktlinjer för vad som behövs för skyddsmateriel för att hindra coronaviruset som är en droppsmitta. Heltäckande visir, förkläde och handskar är adekvat utrustning.

– Virus går inte genom huden, man behöver inte ha heltäckande kläder, sa Ann Söderström.

Vid vissa arbetsmoment där det bildas aerosoler kan annan utrustning behövas.

Hon betonade också att det är viktigt med en långsam ökning av smittan så att vården klarar av att ge vård till de som behöver.

– Det här är ett nytt virus som vi kommer att ha kvar tills tillräckligt många är immuna för att de haft sjukdomen eller ett vaccin kommer. När vi tänker igenom åtgärder måste vi tänka långsiktigt och inte bara för veckor, utan för månader. Vi måste lära oss att leva med viruset, sa Ann Söderström.

Uthållighet

Regionutvecklingsdirektör Helena Lundberg Nilsson berättade att permitteringar men även varsel ökar kraftigt och det är allra mest uttalat i storstadsregionerna. Förhoppningen är att greppet viruset har om samhället ska minska med de krispaket som nu levereras.

– Det gäller att vara uthållig och hålla igång ekonomin samtidigt som man noga följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten, sa Helena Lundberg Nilsson.

För att stödja inte minst små och medelstora företag att hitta rätt i den djungel av stödformer som nu växer fram finns företagsjourer etablerade bland annat i Skaraborg.

Minskat resande

Lars Backström, vd för Västtrafik, berättade att kollektivtrafiken körs vidare i stort sett som vanligt, med några få undantag. Västtrafik har noterat en 40-procentig minskning av resandet, men ser vissa signaler om ett ökat resande igen.

– Jag vill tacka alla som på något sätt jobbar med kollektivtrafik för de insatser som görs så att vi kan upprätthålla en kollektivtrafik på en bra nivå, sa han.

Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande upprepade budskapet att regionen nu följer Folkhälsomyndighetens anvisningar. Även han pekade på att virusets effekter kommer att ses under en längre tid framåt.

– Vi rustar för långsiktighet, vi tror inte att det är över på ett tag, sa han.

Företag hjälper till

Helén Eliasson (S), vice ordförande i regionstyrelsen, uttryckte att det finns ett stort behov av personal i sjukvården och vände sig till vårdpersonal som gått i pension eller sysslar med annat.

Förutom personalen i sjukvården tackade hon också för erbjudande av hjälp som kommit från näringslivet. Företag har bland annat erbjudit sig att tillverka visir till sjukvården, erbjudit luncher till personalen och hotell har uttryckt att regionen kan nyttja deras lokaler. Erbjudanden om hjälp menade hon helst bör gå till regionen och inte direkt till sjukhusen, för samordningens skull.