Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två åtalas för penningtvätt efter inbrott

Natten mellan 24 och 25 februari slog tjuvar till mot Bil & Motor i Skövde. Gärningsmännen tog sig in genom att bryta upp en bakdörr och lyckades sedan öppna kassaskåpet. I det låg företagets kortläsare, ett kort och koden fanns på skrivbordet till en påslagen dator. Sedan försvann 27 000 kronor från företagets konto.

Pengarna sattes in på kontot hos en man i 60-årsåldern som hade lånat ut det till en granne. Nu åtalas de båda vid Skaraborgs tingsrätt för penningtvätt.

Allt började med att 36-åringen behövde pengar och han gick då in till grannen och fick låna 60-åringens telefon för att försöka ta snabblån, men mannen nekades. Istället bad han då att få låna mannens konto, vilket han fick.

Natten mellan den 24 och 25 februari slog sedan tjuvar till mot bilfirman i Skövde. De täckte för ett fönster till kontorslokalen och sågade sedan av gångjärnen till kassaskåpet. Där fanns förutom bankdosan också bilnycklar, men företagets fordon lämnades kvar orörda. Polisens tekniker undersökte dagen efter brytmärkena och hittade också spår av en gymnastiksko på platsen.

Pengaöverföring

På morgonen den 25 februari överfördes 27 000 kronor till 60-åringens konto. Han brukar gå in till banken och be om att få ett kontoutdrag och när bankpersonalen såg den ovanligt stora insättningen fattade man misstankar om penningtvätt och en intern utredning inleddes.

En dag senare dök 36-åringen upp hos sin granne och lyckades övertala honom att de måste ta ut pengar, detta trots att klockan passerat 02.00 på natten. Under en period fick mannen också låna kontokortet och innehavaren fick tillbaka det när pengarna tagit slut.

Förnekar brott

60-åringen förnekar brott eftersom han menar att han aldrig förstått att pengarna kommit från ett brott.

36-åringen hävdar istället att pengarna förts över från en okänd kompis som bor i Oslo som betalning för en gammal skuld. Problemet är att han inte säger sig veta hur man får tag på denne.