Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny undersökning visar: Unga dricker mindre alkohol - attityder till narkotika oroar

Unga använder mindre alkohol och tobak, men färre ser risker med narkotika. Tomas Fiala i UNF Skaraborg tror att globaliseringen kan ha bidragit till förändringarna.

Drogvanorna hos skolelever i årskurs 9 och år 2 på gymnasiet har undersökts av Västra Götalandsregionen, kommunerna och Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Undersökningen har gjorts på samma sätt 2013, 2016 och 2019, varför man kan ser hur användande och attityder har förändrats över tid.

En tydlig trend är att användandet av tobak och alkohol minskar bland eleverna i regionen.

– Det är bra att alkoholkonsumtionen minskar, det kan bero på att unga har andra saker att göra på fritiden. Om man är nöjd med sin fritid behöver man inte använda alkohol eller andra droger, säger Tomas Fiala, vice ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund (UNF) Skaraborg.

Han tror också att det kan bero på att vi blir allt mer globala.

– Sverige är ett av de länder där det dricks mest alkohol, eftersom vi blir mer globala ser vi att i andra länder och religioner dricker man inte alls och klarar sig bra utan, säger Tomas Fiala, som är från Tidaholm.

Enligt undersökningen ökar däremot snusandet och detta särskilt bland flickor. Tomas Fiala vet inte varför snusandet ökat. UNF arbetar mer aktivt mot alkohol och andra droger, men har även tagit ställning mot tobaksanvändning.

– Det är fortfarande skadligt och det är inte bra att snusandet ökat, säger Tomas Fiala.

Andelen elever som har erfarenhet av narkotika ligger i undersökningen på samma nivå nu som de tidigare årens undersökningar. Men attityden till droger har förändrats. Fler än tidigare tror inte att det finns risker med att använda hasch eller heroin. Tomas Fiala tycker detta är oroande. Han tror att även det kan bero på att samhället blivit mer globalt och att vi numera har mer kommunikation med andra platser där det råder en mer liberal inställning till att använda framförallt cannabis.

Charlotte Nordström (M) från Skara är ordförande i regionstyrelsens beredning för folkhälsa och social hållbarhet.

- Vi ser flera tydliga förändringar jämfört med resultaten från 2013 och 2016 inom flertalet områden. Det är oroväckande att narkotikaanvändandet inte minskar och tvärtom ökar bland pojkar i årskurs 9 sedan förra undersökningstillfället. Dessutom har vi idag alltfler ungdomar som underskattar hälsorisker till följd av drogbruk, säger hon i ett pressmeddelande från regionen.