Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik videokonst på P-hus i Skövde

Ett videokonstverk av den schweiziska konstnären Pipilotti Rist kommer att smycka parkeringshuset Mode. Verket kommer att sätta Skövde på världskartan menar konstchefen Thomas Oldrell och konstintendenten Tomas Asplund Gustafsson.

Beslutet att parkeringshuset skulle få en konstnärlig utsmyckning togs i byggnadsnämnden förra året. Därefter har Thomas Oldrell och Tomas Asplund Gustafsson på Skövde konstmuseum fått uppdraget att verkställa beslutet.

Utifrån verkets storlek och plats kom de fram till att de ville göra något utöver det vanliga. När finansieringen på 3,3 miljoner var klar kunde man gå vidare med den intentionen.

– Det här är en ny plats som inte funnits tidigare och som passeras av många. Vi ville göra det ordentligt med avsikt att göra en markering. Här ska bli något som kan bli en attraktivitet i sig, säger Thomas Oldrell.

Att det skulle bli någon form av videokonst bestämdes också ganska omgående.

– Vi kände att det här är ett jättespännande tillfälle att titta på något som jobbar med rörlig bild, det har vi inte tidigare gjort i det offentliga rummet i Skövde, säger Thomas.

Och valet av konstnär var också givet.

– När vi började prata namn var Pipilotti Rist den första vi nämnde båda två, berättar Thomas.

Samtidigt listades ett antal tänkbara reserver, utifall att det skulle bli ett nej från den världskända konstnären, som finns representerad på alla stora museer i världen.

– Pipilotti Rist är en av de största stjärnorna på videokonsthimlen. Den enda gång hon gjort ett offentligt verk i Norden tidigare är i Oslo, så någonstans där kände vi att drömmen var Pipilotti men i realiteten kanske det inte skulle bli så, säger Tomas.

När man väl fått kontakt med konstnären var hon dock positivt inställd direkt och avskräcktes inte av att Skövde är en liten ort i sammanhanget. Snarare tvärtom tyckte Pipilotti att det är en väl så viktig plats att jobba med.

Efter ytterligare kommunikation om förutsättningarna kunde parterna därför enas om att Schweiziskan skulle utföra uppdraget. Därefter konstnären fått ett kontraktsförslag, som Tomas och Thomas nu väntar på att få tillbaka.

Än finns inga skisser på hur verket ska se ut. Först ska Pipilotti göra ett besök i Skövde i februari för att se platsen och staden och få inspiration av förutsättningarna. Därefter kommer hon att skapa verket utifrån de intryck hon får.

– Det kommer att vara speciellt framtaget för platsen. Det är samman tillvägagångssätt som när man köper en unik skulptur, säger Thomas.

Rent tekniskt kommer verket att projiceras på en 180 kvadratmeter stor bildskärm fylld med ledlampor placerade med 20 centimeters mellanrum. Principen är densamma som för en storbilds-TV, men lamporna sitter glesare, vilket innebär att bilden blir mer lågupplöst.

För att se ett sammanhang i bilden måste den därför betraktas från 15-20 meters avstånd och från 200 meter ser man den som en hel bild.

– Konstverket blir i form av ett bildflöde. Hur långt verket blir vet i inte, men vi har pratat om är hur lång tid människor är på platsen som längst. Det kan handla om att man väntar på bussen i 10-15 minuter, men det är också en plats som människor passerar dagligen. Så det är viktigt att man inte ser samma sekvens när man kliver av bussen utan att man hittar något nytt varje gång, säger Tomas.

– Hon jobbar både abstrakt och föreställande. Här har hon sagt att det blir åt det mer abstrakta hållet. Då är det inte heller lika beroende av att man får en exakt upplevelse utan verket kan fungera från flera håll, säger Thomas.

– Om hon gör något där hon drar ner tempot, eller om hon väljer ett annat förhållningssätt där hon gör ett upptempo återstår att se, tillägger han.

När Pipilotti Rists videokonst invigs i slutet av augusti nästa år är det första gången på 55 år som Skövde får ett originalverk för det offentliga rummet av en internationell konstnär av den här digniteten.

Det är uppenbart att konstchefen Tomas Oldrell och konstintendent Tomas Asplund Gustafsson är nöjda med att få förverkliga ett så stort projekt.

– Vi tror det här blir en stor snackis. Verket blir en reklambild för Skövde, som Pinocchio-skulpturen i Borås. Folk kommer att hoppa av tåget för att titta på det, säger Thomas Oldrell.