Det var för en dryg månad sedan som Nobia Production offentliggjorde sitt inriktningsbeslut som går ut på att bygga en fabrik för cirka två miljarder kronor. Men inte i Tidaholm utan söder om Jönköping. Flytten berör cirka 600 anställda. Däremot ska marknadsavdelningen för varumärket Marbodal blir kvar i Tidaholm med hundratalet anställda.

Lokala Unionenklubben är kritisk till företagets planer.

– Vi tycker inte att det är en bra lösning och vill behålla fabriken i Tidaholm. Man tar inte hänsyn till att många kommer att behöva pendla långt över en timma, vilket inte är en realistisk lösning. Många av tjänstemännen bor i Skövde och skulle få ännu längre restid, säger Bekke Söderhielm i Unionenklubben till Unions fackorgan Kollega.

Unionenklubben har cirka etthundra medlemmar på Nobia i Tidaholm. En tredjedel av dem arbetar på fabriken, medan resten är knutna till försäljningsbolaget som blir kvar. Men även de vars anställningar inte berörs skulle påverkas av en fabriksflytt, enligt Bekke Söderhielm.

– Våra medlemmar är oroliga inför framtiden. Om 600 arbetstillfällen skulle försvinna från Tidaholms kommun kommer det att få omfattande påverkan på huspriser, skatter och andra satsningar i kommunen, säger hon.

Bekke Söderhielm vill inte kommentera de pågående mbl-förhandlingar.

– Det är positivt att företaget vill bygga sin nya fabrik i Sverige, men vi hoppas kunna få företaget att ändra sitt inriktningsbeslut och bygga fabriken i Tidaholm, säger Bekke Söderhielm.