Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad gör vi nu när bussen till Jönköping dras in?

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Från 1991 till december 2013 kunde vi som arbetar och studerar i Jönköping pendla med buss 839. Det var då enkelt att ta sig till Sveriges tionde största stad där det finns många jobbmöjligheter likväl som universitet med utbildningar inom diverse områden.

Det finns ju ingen järnväg till Tidaholm och har inte funnits på många år. Vill man åka kollektivt och arbeta på annan ort så är vi kommuninvånare hänvisade till buss.

Sedan buss 839 lades ner har vi pendlare till Jönköping kunnat åka buss 308 till Mullsjö för att där byta till tåg. Nu skall dock buss 308 läggas ner. Flera pendlar nu med bil eftersom byte från buss till tåg i Mullsjö gör att pendlingen kompliceras. Blir det tågförsening hinner man inte med bussen/tåget.

I Tidaholms kommuns översiktsplan står ”planens ställningstagande avseende ökad kapacitet på väg 26 och väg 193 för att öka möjligheten till pendling mot Skövde, Jönköping, Falköping och Hjo..”, vidare står det i översiktsplanen: ”en hållbar resandekultur behöver fortsatt stödjas och vidareutvecklas för att minska utsläpp av växthusgaser.”

Hur tänker sig kommunledningen att pendling till Jönköping ska kunna ske nu när buss 308 läggs ner? Om Västtrafik inte inser vikten av pendlingsmöjligheter även till Jönköping för oss invånare i Tidaholm så måste ju kommunledning och politiker påpeka vikten av att kunna resa kollektivt till Jönköping.

Har kommunikation skett med andra bussbolag att trafikera sträckan Tidaholm – Jönköping? Vad görs nu för att det även ska gå att åka kollektivt till Jönköping även från och med januari?

Det går idag oändligt många bussturer från Tidaholm till både Skövde och Falköping. En lösning i kommunikation med Västtrafik kunde ju vara att vid lågtrafik på dessa busslinjer ta bort någon tur åt vardera hållet så finansierar man ju till del en tur till Jönköping morgon och eftermiddag.

BT buss kör turen 939 från Karlstad till Jönköping, har kontakt tagits med detta bussbolag? Det måste ju ändå ligga i kommunledningens intresse att det ska gå att pendla kollektivt till närliggande kommuner. Åter till frågan - vad görs nu när buss 308 ska läggas ner?

Pendlare till Jönköping

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel