Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vädrets makter störde matron

Skövdes 29:e matfestival är lagd till handlingarna. En ”sämre” fredag än vanligt, medan lördagen var normalbesökt, blir sammanfattningen av årets upplaga.

Arrangörerna hade en del utmaningar inför årets festival, med ett torg under ombyggnad och ett eldningsförbund in i det sista. De praktiska detaljerna löste sig dock på ett bra sätt. Det enda arrangörerna inte kunde påverka var vädret, som fick en tydlig inverkan på fredagens besöksantal.

– Normalt kanske en tredjedel av besökarna kommer på fredagen och två tredjedelar på lördagen. I år hade vi en fjärdedel på fredagen och tre fjärdedelar på lördagen, så det kändes på området att det var mycket folk på lördagen, konstaterar Micael Worbin, som gör sitt första år som evenemangsansvarig.

– På lördagen var vi på den nivå vi brukar vara, men totalt sett matchar vi inte fjolårets besökssiffra på grund av fredagen, säger Maria Holmqvist, ekonomiansvarig för festivalen, som samtidigt understryker att man inte har den totala siffran ännu.

Anders Johansson är yttre befäl hos polisen och var ansvarig för helgens polisinsats. Han var nöjd med hur festivalen avlöpte.

– Det har varit en bra stämning på festivalområdet och folk har skött sig bra. Överlag har det varit lugnare än tidigare år. Vi har gjort ett 10-tal ingripanden avseende berusade personer, vilket är ungefär hälften jämfört med normalt, samt ett antal avvisningar, berättar Anders Johansson.

Ett misshandelsfall vid midnatt, där två personer knivskars på Långgatan, mitt i centrum, blir samtidigt en smolk i bägaren. Johansson vill dock inte koppla ihop händelsen med matfestivalen.

– Det kunde ha hänt var som helst och när som helst. Det var mest otur att det skedde nu och vad det beror på vet vi inte än utan det håller vi på och undersöker.

– Samtidigt var det tur att många poliser var i rörelse på grund av matfestivalen. Det innebar att vi kunde ingripa snabbt och vi hade även god hjälp av polisens volontärer och nattvandrare, säger Anders Johansson.

Tidigare år har det varit mycket ungdomsfylleri. Hur har det varit i år?

– Vi är medvetna om problemet och jobbar förebyggande genom att ingripa tidigt, vilket ger effekt. Vi tar alkoholen från ungdomarna och tar föräldrakontakt. Det ger resultat.

– Sen ska sägas att ungdomsfyllan har minskat, de yngre sköter sig bättre i dag. Går man tillbaka tio år i tiden var det betydligt värre, säger Anders Johansson.

Men det görs även ett stort jobb för att hålla koll på läget understryker Jenny Aronsson, drogförebyggande samordnare på kommunen.

– Det görs ett helt fantastiskt arbete under festivalen, med mängder av bra samverkan mellan olika grupper. Vi hade 30 nattvandrare i tjänst på fredagen och 25 på lördagen.

– Vi har haft hjälp från Göteborg och har haft fältsekreterare och nattvandrare från Tibro och nattvandrare från Falköping på plats. Sedan har vi även haft en fin samverkan med Svenska kyrkan, som hade en cafébuss på plats, säger Jenny.

Med årets upplaga lagd till handlingarna är det nu dags att börja planera för nästa års 30-årsjubileum.

– Folk vill ha det här, men vi ska slipa diamanten och förfina den, säger Micael Worbin.

– Men först ska vi hem och sova en vecka, säger Maria Holmqvist, med ett leende.