Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De hjälper kvinnor som utsatts för våld i en nära relation

Varje månad möter socialtjänstens vuxenenhet omkring 25 kvinnor som lever i en våldsam relation och som behöver hjälp. Deras stöd är ofta avgörande för att kvinnan ska våga ta steget ur en våldsam relation.

Vi träffar Malin Strand, som är enhetschef på socialtjänstens vuxenenhet samt hennes kollega Rebecka Wäring som möter de våldsutsatta kvinnorna, för det är nästan uteslutande kvinnor som söker deras hjälp.

– En del kvinnor söker upp oss direkt och berättar om sin situation, i andra fall kontaktas vi av polisen som varit ute på någon händelse där kvinnor utsatts för våld. I vissa fall kan vi också ha blivit kontaktade via socialjouren, berättar Malin Strand.

Vuxenheten kan hjälpa till med skyddat boende men det är långt ifrån alla som behöver.

Vanligast är att vara ett samtalsstöd och ett bollplank för kvinnorna.

– De som är mitt i det och brottas med frågan om de ska lämna mannen eller inte kan behöva oss som ett bollplank, säger Rebecka Wäring.

– Det är många frågor kring familjerätt- hur man ska klara sin ekonomi, hur det blir med barnen - som kvinnorna behöver hjälp med. Har man väl tagit steget så kan vi hjälpa till med kontakter till olika myndigheter och hjälpa till med sekretessmarkering.

Att lämna en relation är ett svårt beslut som ofta mognar fram under lång tid och mycket vånda. Man brukar säga att det tar sju försök innan kvinnan definitivt tar steget.

Vad här det som håller kvinnor tillbaka att våga ta steget ur relationen?

– Man hoppas att mannen ska ändra sig eller att man är orolig för ekonomin. En del kvinnor har tappat hela sitt sociala nätverk, att ta klivet ut i ensamheten kan vara svårt. Skuld och skam är en annan orsak och i en del fall har kvinnan levt i det så länge att det för henne har blivit normalt, säger Rebecka Wäring.

Vad får kvinnorna att våga ta steget?

– När de vet att det finns stöd att få, när de inser att våldet skadar barnen eller att de helt enkelt är så rädda att de inte vågar stanna, säger Rebecka Wäringer.

Vilka är kvinnorna ni möter?

– Alla, det är alla åldrar, alla sociala grupper.Kvinnor med utländsk bakgrund har större behov av stöd, dels för språket och dels för att en del inte har något naturligt nätverk utan kan vara isolerade i sin relation.

Äldre kvinnor, kvinnor med funktionshinder och kvinnor med missbruk är särskilt utsatta grupper.

– Vi behöver inte gå långt tillbaka i tiden när det inte var olagligt att våldta sin egen fru. Vissa av våra klienter är uppväxta med det, förklara Malin Strand.

Missbrukande kvinnor har ett behov av droger och är därmed sårbara och lätta att utnyttja. De lever dessutom i farliga miljöer.

Frågan om våld i nära relation har på olika sätt lyfts upp de senaste åren, bland annat genom #metoo-rörelsen och det får också effekten att fler utsatta söker hjälp och de söker hjälp tidigare. Från regeringen satsas det pengar så att de som jobbar med kvinnorna kan bli ännu bättre att hjälpa och stötta.