Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varningen – bedragare utnyttjar telefonkontakt med äldre

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Äldre, som väntar på att bli kontaktade för att få boka vaccintid, kan istället råka ut för bedragare.

Något som redan har hänt – flera gånger.

Det har redan förekommit bedrägeriförsök och bedrägerier med anledning av vaccinationerna mot covid-19, skriver VGR Fokus.

Enligt VGR Fokus har bedragare dels ringt hem till äldre – men det har också kommit personer hem till äldre och utgett sig för att vara vårdpersonal som ska informera om vaccinering.

– Det enda tillfället du kan bli uppringd av 1177 Vårdguiden på telefon är om du nyligen varit i kontakt med dem och har en överenskommelse om att 1177 Vårdguiden på telefon ska ringa upp dig på nytt. Blir du kontaktad utan att ha varit i kontakt med 1177 Vårdguiden på telefon kan det vara ett försök till bedrägeri, säger Jill Johansson, 1177 Vårdguiden på telefon i Västra Götaland, till VGR Fokus.

Under vaccinationen av fas 1, som Västra Götalandsregionen är inne i, kan man som vårdtagare bli vaccinerad i hemmet om man inte har möjlighet att ta sig till vårdcentral – men det sker alltid efter kontakt och tidsbokning med vårdcentralen.

– Det är aldrig någon som knackar på dörren oannonserat. Vår personal kan också alltid legitimera sig. Be att få se legitimationen om du är osäker och släpp inte in någon som inte kan visa legitimation från sjukvården, säger Lena Rindefjell, kommunikationschef för Närhälsan i Västra Götalandsregionen till VGR Fokus.

När det är dags att vaccinera fas 2 kommer vårdcentralerna dock att ringa upp personer som är äldre än 85 år för tidsbokning.

Vårdcentralerna ringer för att erbjuda en tid för vaccinering. Men vi kommer aldrig kräva att du använder bankID eller någon annan form av legitimation. Vi kommer inte be dig om pengar eller att du ska gå in på en viss hemsida. Vi kommer erbjuda en tid då du kan komma till vårdcentralen för att få en vaccindos. Är du osäker, leta själv upp numret till din vårdcentral och motring och kontrollera, säger Lena Rindefjell.

Västra Götalandsregionen skickar inte heller sms eller e-post med länkar till websidor eller bokningssystem för att be vaccintagarna boka eller bekräfta sin vaccination.

Fakta: Polisens råd om hur du skyddar dig mot bedrägerier

√ Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.

√ Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

√ Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

√ Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

√ Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

√ Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.