Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västtrafiks nya biljettsystem - så fungerar det

Nästa höst införs ett nytt förenklat biljettsystem i kollektivtrafiken i Västra Götaland. Nu står det klart vilka biljetter som ska finnas hos Västtrafik framöver – och vilka som försvinner.

I november 2020 börjar det nya systemet med enbart tre zoner att gälla i kollektivtrafiken.

Politiska beslut har nu tagits i kollektivtrafiknämnden och Västtrafiks styrelse om det nya biljettsortimentet. Men vad de olika biljetterna kommer att kosta är inte klart än. Det tas beslut om detta till våren.

Ska göra resandet enklare

Grundsortimentet består av biljetter för zonerna och zonkombinationerna A, B, C, AB, BC och ABC, enligt ett pressmeddelande från Västtrafik.

Alla biljetter i grundsortimentet finns för vuxen och ungdom och för tidsgiltighet 1 dygn, 3 dygn, 30 dagar, 90 dagar, 365 dagar samt för enkelresor. Enkelresa i en zon har giltighet 90 minuter och i två eller fler zoner 180 minuter.

Ett mindre antal specialbiljetter kommer också finnas kvar, medan linjespecifika biljetter försvinner (se faktaruta).

— Vi får in mycket synpunkter från resenärer som tycker att biljettsortimentet är krångligt och svårt att förstå. Det har vi tagit till oss av och grundtanken med det nya sortimentet är att det ska bli enklare att välja biljett än vad det är idag. Då behöver vi ett överskådligt utbud som är enhetligt i hela Västra Götaland, säger Peter Hermansson (M), styrelseordföranden för Västtrafik i pressmeddelandet.

I den nya zonindelningen kommer priset att vara detsamma i alla zoner.