Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är redo att sätta stopp för gängvåldet

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Vi är övertygade om att Sverige kan lösa problem som plågar människor. Andra länder har gjort det och Sverige har löst svåra problem förr. Men då krävs beslutsamhet och handlingskraft.

Människor tvingas fly från sina hem mitt i natten på grund av bombdåd eller sprängningar. Eller tragedin när hus och hem är länsat på värdefulla tillhörigheter.

Det går att stoppa gängkriminalitet och internationella stöldligor, men då behöver Sverige en regering som gör det jobbet möjligt.

Nyligen presenterades brottsstatistiken för 2019, och det blev ett alarmerande resultat: Våldtäkter och rån mot unga har blivit betydligt vanligare och bombdåden har ökat med 60 procent. Allt annat borde nu läggas åt sidan, för att människor ska kunna känna sig trygga i sina hem och när de är ute med sina barn på stan.

Regeringen driver en politik som inte ens regeringen tror på. De kan inte enas om rättspolitiken med januaripartierna: Flera nödvändiga åtgärder som krävs här och nu för att ta itu med det grova våldet stoppas i regeringskansliet. Förslaget om slopad straffrabatt för unga ligger färdigt, men regeringen segar.

De kan inte enas om invandringspolitiken: Nyligen lovade statsministern, för tredje gången, att invandringen ska minska. Första gången var före valet. Därefter ökade regeringen invandringen. Andra gången var i höstas, men då blev han uppläxad av vice statsminister Isabella Lövin (MP)och retirerade. För de flesta andra är det uppenbart att gängkriminalitet är kopplad till okontrollerad invandring och dålig integration.

Socialdemokraterna är dessutom alltid sena i starten, håller lågt tempo och levererar inte ens de reformer som de redan tidigare har enats om över blockgränsen – såsom terroröverenskommelsen 2017. Och förslagen som presenterades för att komma tillrätta med gängvåld och internationella stöldligor dras i långbänk.

Vi är övertygad om att Sverige kan lösa de problem som nu plågar landet. Andra länder har gjort det och Sverige har löst svåra problem förr. Men då krävs beslutsamhet, handlingskraft och att man fokuserar sin kraft på rätt saker.

Moderaterna står redo. Vi har en genomtänkt invandringspolitik, som är stram och konsekvent och vi har skärpt vår kriminalpolitik, så den kan rå på en grövre brottslighet. Vi driver skarpa lagförslag i riksdagen för att redan nu få igenom dem. Och vi pratar med alla för att få jobbet gjort.

Ingen är längre intresserad av mera prat. Skjutningar, rån, våldtäkter och bombdåd undergräver tilltron till politikens förmåga att upprätthålla rättsstaten. Det är farligt, destruktivt och underminerar våra demokratiska processer samt den tillit som måste finnas mellan väljare och valda.

Moderaterna är beredda att kavla upp ärmarna, göra jobbet och omedelbart ta tag i kriminaliteten, välfärden, och integrationen. Så att vi därefter kan ta fasta på Sverige och Skaraborgs många möjligheter.

Cecilia Widegren (M)

riksdagsledamot Skaraborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel