När man kliver in genom dubbeldörrarna till det före detta församlingshemmet i Säter, möts man av en hall lika stor som en smärre lägenhet. Till vänster skymtar ett jättelikt vardagsrum och till höger leder hallen vidare till ytterligare ett vardagsrum i storlek som ett klassrum, vilket det faktiskt också varit en gång i tiden.

– Är det något vi har gott om, så är det yta, säger Frida Waage som bor här tillsammans med sin man Bjarki och sönerna Billy, 3,5 år, och Noah som är fem månader.

Frida, som ursprungligen kommer från Ulvåker, och Bjarki köpte det 317 kvadratmeter stora huset i oktober 2014, och har sedan dess spenderat i princip varje ledig stund med att renovera och bygga om.

– Tills dess vi fick Noah, vårt andra barn, hade vi som regel att vi måste göra något med huset varje dag. Och nu efter lite mer än fyra år, är vi nästan klara. Det enda som återstår är två badrum, och där har vi tagit in hantverkare som kommer nästa vecka.

Det rödmålade trähuset består av två delar. En del var tidigare småskola där de första eleverna gick redan 1876, och en del är en tillbyggnad från början av 80-talet. Huset ägdes av Svenska kyrkan och var ända fram till övertagandet församlingshem i Säter, på Billingesluttningen strax norr om Skövde.

Paret hittade huset på Hemnet när de bodde i Australien. De missade de ordinarie visningarna men fick en egen när de kommit tillbaka till Sverige.

Bild 1 av 6 Före renoveringen. Hallen i församlingshemmet hade en typisk 80-talsenteriör med orange och grönt.

Foto Privat

– Jag fastnade direkt och tyckte att det var helt perfekt. Något som jag har lite svårt att förstå idag, för det såg egentligen helt anskrämligt ut. Inrett i 80-talsstil med rött, brunt, orange och grönt överallt.

– Det enda jag var helt säker på att jag ville ha var ett kök med blankpolerad svart stenskiva och kakel i fiskbensmönster. Det har jag nu, men först efter att ha tillbringat fyra år med en knallorange matlagningsplats.

Det nya köket ligger i direkt anslutning till det 12 gånger 8 meter stora vardagsrummet i den tidigare samlingssalen där ett stort matbord, gjort av en kabeltrumma, rymmer tolv personer. Här finns också två gigantiska soffor i linne och en hyvelbänk.

– Ett så här stort rum kräver väldigt stora möbler. Det funkar inte med standardsortimentet, utan jag har hittat mycket på auktioner och second hand-butiker.

– Det är lite speciellt att välja inredning till så här stora utrymmen. Vi har lärt oss att låta det ta tid och inte alltid gå på förstavalet. Balansen mellan färg och form är viktig för att det inte ska kännas sterilt, betonar Frida.

Bild 1 av 6 Här i Säters före detta församlingshem, har Frida och Bjarki Waage skapat ett hem.

Totalt har byggnaden två badrum, fyra sovrum och två vardagsrum. Det andra vardagsrummet ligger i den gamla skolsalen där väggarna pryds med gamla kartor, en ribbstol och massor med växter.

– Fönstren vetter mot söder och väster och det blir väldigt ljust och varmt härinne. Jag har aldrig haft gröna fingrar förut, men här är det svårt att misslyckas.

Frida och Bjarki har gjort allt arbete själva, förutom el och fönster. I parets sovrum har en mellanvägg byggts för göra rummet mindre och samtidigt skapa ett förvaringsutrymme.

– Vi har gått från 12 kvadratmeter i centrala Göteborg, via Australien, till 317 kvadrat här i Säter. Och det passar oss jättebra, säger Frida som arbetar som ställföreträdande varuhuschef på Biltema i Skövde medan Bjarki är arborist med hela Skaraborg som arbetsområde.

– Jag har bara tio minuter till jobbet och vi bor i vårt drömhus med yta för precis allt. Vi har många släktingar och nu har huset blivit en samlingspunkt där alla får rum. Nu är det nästan klart, men vi har nog aldrig reflekterat över hur bra det blev, säger Frida Waage.

Bild 1 av 5 "Jag har aldrig haft gröna fingrar, men här i den gamla skolsalen är det varmt och ljust, så man kan knappt misslyckas", säger Frida.