Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är en del av den europeiska familjen

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

För åtta år sedan flyttade vi från det lilla konservativa Schweiz till det stora progressiva Sverige. "Varför ville ni flytta hit?" är en fråga som vi sedan dess otaliga gånger fått svara på.

Våra svar har i stort sett handlat om jämställdhet, feminism, social trygghet, jämlikhet, frihet och det öppna vackra landskapet. Vi ser fortfarande Sverige som ett solidariskt land som skiljer sig mycket från det kapitalistiska Schweiz, även om många blandar ihop dessa två länder. Men skillnaderna är i vissa avseenden stora.

Idag vill vi lägga till ytterliga ett svar varför vi har valt Sverige: Sverige är, trots sitt geografiska läge i Europa, med i ett större sammanhang, nämligen den europeiska familjen. Sverige är med i EU till skillnad från Schweiz som ligger mitt i Europas hjärta. För drygt ett år sedan blev vi svenska medborgare, en stor händelse i våra liv. Helt plötsligt är vi även EU-medborgare! Och nu får vi för första gången rösta i EU-valet den 26 maj och detta känns oerhört stort.

EU startade som ett fredsprojekt och har en fortsatt viktig roll för att bevara och stärka freden, inte bara i Europa utan i hela världen. Sverige valde för över 20 år sedan att aktivt medverka i detta fredsprojekt som bygger på samarbete, tillit och solidaritet mellan länderna.

Schweiz har valt att inte vara med i EU. Detta har ingenting med självständighet, oberoende eller neutralitet att göra. Schweiz är verkligen benäget att ha fina handelsavtal med länder runt omkring sig. Men de vill absolut inte ta ansvar, vara med eller hjälpa till! Den avsaknaden av solidaritet i ett sådant rikt land som Schweiz har alltid stört oss enormt.

Det är klart att Sverige ger mer i pengar än det får tillbaka, men detta är ju grundtanken med solidariteten: en ger och en får utifrån förmåga och förutsättningarna. Men idag är västerländska värderingar som alla människors lika värde och grundläggande mänskliga rättigheter som yttrandefriheten återigen hotade. Att extremistiska och nationalistiska krafter som ställer människor mot varandra är på frammarsch i hela Europa känns läskigt. Det är nu vi har möjligheten att påverka hur framtidens europeiska samarbete ska se ut och vilken väg Europa ska gå. Solidaritet och samarbete för fred är kanske de viktigaste grundtankar EU bygger på.

Låt inte onda krafter förstöra denna långvariga vänskap länder emellan, denna samhörighet och gemenskap som är så viktigt för vår civilisation.

Zelal-Sara Yesildeniz

Johannes Kieser

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel