Barnen fick läsa enskilt med skol- och terapihunden Figge. De lekte även i grupp med hunden Iza som är diplomerad besökshund. Själva lekarna ägde passande nog rum i anslutning till utställningen ”Hundar för hundra år sedan” på Tidaholms museum.

Maria Larm är hundförare och driver företaget "Terparihundsekipaget".

Hundarna fick göra konster och leka tillsammans med barnen. Till exempel fick barnen tillsammans med en kompis, gömma en leksak medan Maria höll för ögonen för Iza. När leksaken var gömd letade Iza upp den och lämnade tillbaka den till barnen.

– Det är bra för Figge att vila emellan lässtunderna, för han är så koncentrerad på barnen. Därför fanns det inplanerade lekpass med barn med Iza också, hon älskar att leka med barn, berättade Maria Larm.

Maria arbetar med sina hundar i skolor, med barn och unga som har särskilda behov, samt i äldrevården.

Hundföraren och Elisabet Östh på Tidaholms museum höll båda med om att det är oerhört viktigt att barn uppmuntras i att läsa böcker.

– Det är roligt att få lyfta boken och läsningen med just läshundar, så att barn kombinerar det här med läsning som något roligt, lekfullt och lustfyllt tyckte Elisabet Östh.

Läshunden Figge är tränad till att lugna ner barn som har svårt för att koncentrera sig. Han kan till exempel lägga tassen på boken om han tycker att barnen är för okoncentrerade för att få dem att fokusera. Han kan också ”läsa med” och följer texten med ögonen och huvudet, när Maria pekar på raderna som barnet läser.

– De flesta barn tycker mycket om att läsa med Figge. De glömmer liksom bort att de läser. Det är Figges förtjänst, säger Maria.

Figge är diplomerad läshund. Hunden Iza är inte diplomerad skol- och terapihund än, hon är diplomerad besökshund.

– Hur lång tid det tar att diplomera sig och sina hundar beror på den utbildning man väljer att gå, säger Maria.

Det tog ett år samt lämplighetstester för Figge att bli diplomerad terapihund. Maria har även fortbildat Figge till skolhund (läshund och fadderhund). Hon menar att man måste låta olika hundars personlighet avgöra när de är mogna.

– Iza är ung och sprallig och älskar barn men hon behöver bli lite äldre och lugnare, innan hon diplomeras till terapihund och läshund.

På föreläsningen kom omkring 25 besökare och lyssnade på Maria Larm och bekantade sig med Figge i stora salen i Bibliotekshuset.

Föreläsningen var resultatet av ett samarbete mellan Tidaholms museum och Tidaholms stadsbibliotek.

– Det var ett passande samarbete tyckte bibliotekschefen Ove Jansson eftersom höstlovet även kallas ”läslovet.”

Bild 1 av 3 Iza är besökshund och älskar att leka med barn.