Kvartetten från kommunen består av Sari Strömblad, miljöstrateg, Jan Bremer, infrastrukturstrateg, Maria Bolin, kommunikativ samhällsplanerare och Daniel Lindh, tillförordnad gatu- och naturchef. De har alla cyklat till platsen och Maria har kanske den snyggaste cykeln. Den är pimpad med återvunna julgranskulor och glitter från en av kommunens galor. Det riktigt glimmar om den där den står parkerad i korsningen mellan Trädgårdsgatan och Hertig Johans gata.

På parkeringsplatsen bakom dem, vid det före detta posthuset mitt emot Resecentrum, ska kommunen sätta upp två tält under festivalen och prata om cykling och kollektivtrafik.

– Förra året lanserade vi då 16-åriga Tuva Rutbergs medborgarförslag om en miljödag då invånarna uppmanades att åka mer buss och cykla mer, säger miljöstrateg Sari Strömblad.

Det gav mersmak och därför blir det omtag i år. Kampanjen går under namnet "Res hållbart". Den genomfördes förra året i kvarteret Diana nära Garpaparken, men i år är man alltså än mer centralt placerade under Matfestivalen.

– Det handlar om att fler ska upptäcka hur enkelt det är att ta bussen eller cykla inom Skövde. Och i år växlar vi upp med fler aktiviteter, säger kvartetten.

Bland annat kan besökarna få med sig en helt ny cykelkarta över de största cykelvägarna i stan.

– Det är en schyst enkelt produkt som man kan ha med sig i fickan, säger Maria Bolin.

Kommunen lockar också med ett reparationskit för cykelhjul, fika med hembakt, enkät om vad man tycker om att cykla i Skövde och den som vill kan även få träffa en klimatexpert och få svar på sina frågor, förklarar kvartetten.

– I de två tält, som ska sättas upp, kan barn och vuxna få pimpa sin cykel med reflexer och sådant som ger smatter och rassel, säger Sari Strömblad.

Enligt Daniel Lindh, tillförordnad gatu- och naturchef, kommer kommunen från 2019 satsa 6 miljoner kronor per år på att bygga nya cykelvägar i kommunen.

– Exempelvis är det väldigt efterfrågat med en cykelväg mellan Horsås, Hasslum och Trädgårdsstaden.

Sedan ett år tillbaka är Skövde också med i föreningen Svenska cykelstäder.

Och precis som tidigare år blir det extrainsatta bussar under Matfestivalen.

– Det handlar om en förstärkning av de linjer som redan finns, säger infrastrukturstrateg Jan Bremer.

Han berättade också att man i samarbete med regionen, Nobina och Västtrafik håller på att ta fram en gemensam kollektivtrafikplan, som väntas bli antagen av kollektivtrafiknämnden i september.

– Men redan nu arbetar vi efter de intentionerna, som exempelvis med Trädgårdsstadens fortsatta utveckling och planprogrammet för Mariesjöområdet. Det handlar om att trafikförsörja områden på ett klokt sätt, säger Bremer.