Folkhälsomyndigheten noterade 28 fall av vinterkräksjuka under vecka 42 men många drabbade uppsöker inte läkare så det finns ett mörkertal, skriver .

– Antalet fall är normalt för årstiden. Det drar i gång nu, säger molekylärbiolog Elsie Ydring.

Hon säger att man ännu inte har nått tröskelvärdet då man statistiskt kan se att spridningen av vinterkräksjukan har tagit fart i samhället.

– Det brukar bli någon gång i november, säger hon.

Nyckeln till att skydda sig är en god handhygien.

– Det gäller att tvätta händerna med tvål och vatten. Handsprit fungerar inte på det här viruset. Mekanisk handtvätt och att torka händerna ordentligt med pappershanddukar är bäst.

Viktigt är att sköta hygienen kring mat noga, inte minst efter toalettbesök, eller om man har tagit hand om sjuka barn. För friska människor är det i regel inte farligt att insjukna.

– Det är fruktansvärt att genomgå, men inte livshotande. Det kan vara allvarligt om man är immunologiskt skör. Små barn och gamlingar som lätt blir uttorkade kan behöva uppsöka sjukvård, säger Elsie Ydring.

– Men för de allra flesta går det över ganska snabbt.

Vinterkräksäsongen når sin topp efter årsskiftet.

– I januari, februari, sedan klingar det av och går ner vecka för vecka. Det är slut i april, maj. Men det förekommer även utbrott på sommaren.